Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Alkoholisme er en arvelig lidelse

 

Alkoholisme er en arvelig lidelse


At alkoholisme er en arvelig lidelse, er man ganske sikker på både inden for genforskning og biomedicin. En person, hvis far eksempelvis er alkoholiker, har tre til fire gange større risiko end andre for at udvikle alkoholisme. Men arv er ikke hele forklaringen.

 

Forskerne har ikke fundet ét "alkohol-gen", der er snarere tale om grupper af gener. Op imod 70% af mennesker, der lider af alkoholisme er født med en eller flere af de gengrupper, der udløser sygdommen.

 

Man ved, at alkoholafhængige har en dysfunktion i hjernen, og at generne spiller en rolle.
 

Alkoholisme er en arvelig lidelse -  det siger forskningen

Forskning har påvist, at der findes bestemte neurofysiologiske uregelmæssigheder hos børn af alkoholikere, også selvom børnene aldrig har drukket alkohol - altså et eksempel på sammenhæng mellem alkoholisme og arvelighed.

 

Man regner med, at den genetiske disposition for at udvikle et alkoholmisbrug, har noget at gøre med en "spændingstilstand" i centralnervesystemet. Denne uregelmæssighed i hjernen kan lindres midlertidigt ved at drikke alkohol.

 

Det er denne "spændingstilstand", der er arvelig, og som øger risikoen for at udvikle alkoholisme eller afhængighed af andre stemningsændrende ”stoffer”. Det er således ikke alkoholisme, der er arvelig. Alkoholisme og arvelighed hænger sådan sammen, at det er den biologiske sårbarhed overfor sygdommen, der arves.

 

Men hvert individ er enestående, og den kemiske balance i hjernen ser forskellig ud fra individ til individ, ligesom vi hver for sig har forskellige psykiske oplevelser i livet.

 

Man taler i dag om, at afhængighed af alkohol er et samspil mellem genetik, biologi, psykologi og socialkultur.

 

Interessant nok oplever 30 procent af befolkningen ikke "beruselse" som en positiv tilstand, og det hænger givetvis sammen med hjernens kemi. Man kan gætte på, at disse 30 procent ikke vil udvikle alkoholisme eller andre former for kemisk afhængighed.

 

Uanset baggrunden, hvis dit eller en af dine pårørendes drikkeri er kommet ud af kontrol, så er der hjælp at få.

 

Ring 70 20 40 80 og få svar på dine spørgsmål af en misbrugsrådgiver, så kan du hjælpe din pårørende i alkoholbehandling