Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Alkoholpolitik i virksomheden


Alkoholpolitik i virksomheden - en aktiv misbrugspolitik lønner sig både for virksomheden og medarbejderne.
 
At have en nedskrevet alkoholpolitik er efterhånden ganske udbredt på danske virksomheder og mange begynder også at få skrevet en generel misbrugspolitik ind. Hos Behandlingscenter Tjele har vi mange års erfaring med at bistå virksomheder i at udvikle en alkoholpolitik og generelt at håndtere misbrugsproblematikker i virksomheder.
 
I forbindelse med udarbejdelse af en alkoholpolitik eller misbrugspolitik tilbyder Behandlingscenter Tjele virksomhederne:

 

 • Konkret hjælp til udarbejdelse af en misbrugspolitik

 • Inspirationsforedrag om misbrugspolitk og alkoholpolitik

 • Uddannelse af netværksmedarbejdere/nøglepersoner i forhold til virksomhedens misbrugspolitik

 

Der skal være et mål med jeres alkoholpolitik

En alkoholpolitik eller misbrugspolitik har mange elementer, hvor det overordnede mål står klart.

 

Klare linjer om alkohol eller andet misbrug skal indføres for at øge sikkerheden, sundheden, trivslen og effektiviteten i virksomheden.

 

Ved at have en formuleret alkoholpolitik sender virksomheden samtidigt et utvetydigt signal til kunder, forretningsforbindelser og det øvrige samfund. Oplever virksomheden medarbejdere med misbrugsproblematikker, kan jeres misbrugspolitik desuden være et værktøj til at tage effektivt og professionelt fat om problemet.

 

De enkelte elementer i alkoholpolitikken

En god alkoholpolitik skal være nedskrevet, aktiv samt klar og utvetydig.

 

 • Retningslinjer. Retningslinjerne i en alkoholpolitik skal kunne håndteres af såvel den enkelte medarbejder som af ledelsen.

  Uddannelse af et internt netværk af personer såsom ledere og tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanter skaber tryghed, så alkoholproblemer kan tackles betryggende og effektivt.

 • Handlingsplanen. En hurtig indsats er nødvendig over for en misbruger. Problemer af privat karakter afspejler sig i arbejdsindsatsen. Virksomhedens netværk skal være klar til at træde til, samtidig er det vigtigt at vide, at professionel hjælp kan tilbydes hurtigt.

  Handlingsplanen for virksomhedens alkoholpolitik skal altid ligge klar til at blive trukket frem.

 • Konfrontation. Konfrontationen med medarbejderen, der har et alkoholmisbrug, er en vigtig del af en alkoholpolitik.

  Man skal gøre sig klart, at alkoholikeren vil kæmpe hårdt for at benægte sit misbrug. Benægtelse er en del af sygdommen. Det kan typisk betyde, at jobbet er den sidste del af tilværelsen, misbrugeren klynger sig til. Ægteskabet er ofte faldet sammen - ligesom økonomien. 

 • Iscenesættelse. Iscenesættelsen af mødet med medarbejderen, der har et alkoholmisbrug, kræver, at konkret dokumentation tages frem. Dette er en meget vigtig del af en virksomheds alkoholpolitik. Data som fravær, brudte aftaler, svigtende arbejdsindsats, for sen mødetid og forglemmelser samt beruselse i specifikke situationer skal beskrives nøje. Nøglepersoner, der arbejder sammen med medarbejderen, skal også være til stede.

 

Hjælp til udformning af misbrugspolitik for virksomheder

 

Kontakt Behandlingscenter Tjele, hvis der er spørgsmål omkring udformningen af din virksomheds alkoholpolitik.

Telefonnummer til vores virksomhedsspecialister hos Dare to Care Jylland er 70 20 40 80 og til Dare to Care Sjælland er det 35 55 50 30.