Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Myter om alkoholisme - og kendsgerningerne

 

Myter om alkoholisme og kendsgerningerne


Der er mange myter om alkoholisme - og mange fordomme. Problemet med forskellige vrangforestillinger om alkohol, alkoholmisbrug og alkoholafhængighed er, at de kan forhindre et menneske i at søge hjælp, selvom vedkommende har brug for den.
 

Myter om alkoholisme - hvad er virkeligheden?

Myte: Alkohol er først og fremmest et bedøvende eller beroligende middel.
 
Virkelighed: Alkoholens farmakologiske virkninger ændrer sig med den indtagne mængde. I små mængder virker alkohol opkvikkende. I store mængder virker det bedøvende.

 

Myte: Alkohol har den samme kemiske og fysiologiske effekt på alle, som drikker.
 
Virkelighed: Som alle andre rusmidler påvirker alkoholen forskellige mennesker på forskellig måde.

 

Myte: Alkohol er et vanedannende stof, enhver, der drikker længe og tæt nok, udvikler alkoholafhængighed.
 
Virkelighed: Alkohol er kun vanedannende for de mennesker, der er disponeret for at udvikle alkoholafhængighed. De fleste kan drikke af og til, dagligt eller endog meget uden at udvikle alkoholafhængighed. Dermed være ikke sagt, at det er  sundt.

 

Myte: Alkohol er skadeligt og gift for en, der har alkoholafhængighed.
 
Virkelighed: Alkohol er et normaliserende stof for en alkoholiker, og det er den mest effektive medicin mod den smerte, den skaber. Alkohol giver alkoholikeren energi og stimulans samtidig med, at den mildner symptomerne på abstinenser. Dens skadelige og giftige eftervirkninger ses, når alkoholikeren holder op med at drikke.

 

Myte: Alkoholafhængighed er primært et psykologisk problem.
 
Virkelighed: Alkoholafhængighed er primært fysiologisk. En alkoholiker bliver afhængig, fordi kroppen rent fysiologisk behandler alkohol anderledes.

 

Myte: Mennesker bliver alkoholikere, fordi de har psykologiske, følelsesmæssige eller sociale problemer, som de prøver at klare ved at drikke.
 
Virkelighed: Mennesker med afhængighed har de samme typer problemer som alle andre, før de begynder at drikke. Men problemerne forværres, fordi de drikker eller tager ”stoffer”. Et kemisk afhængigt menneske har svært ved at klare hverdagens problemer. Samtidigt bliver følelserne forvrænget, både når der drikkes, og når der ikke drikkes - med irritation, vrede, angst og depressioner til følge.

 

Myte: Alle sociale problemer, ægteskabelige problemer, dødsfald i familien, stress på arbejdet osv. kan føre til alkoholisme.
 
Virkelighed: Alkoholikere føler det samme sociale pres som alle andre. Men evnen til at klare problemerne undergraves af sygdommen, og problemerne forværres.

 

Myter om alkoholisme

 

Myte: En af de hårdnakkede myter om alkoholisme - Når alkoholikeren drikker, afslører han/hun sin sande personlighed.
 
Virkelighed: Alkoholens virkning på hjernen medfører svære psykologiske og følelsesmæssige forvrængninger af den normale personlighed. Kun i ædrueligheden viser alkoholikeren sin sande personlighed.

 

Myte: Hvis folk bare ville drikke med omtanke, ville de ikke blive alkoholikere.
 
Virkelighed: Mange, der drikker med omtanke, bliver alkoholikere. Først derefter begynder de at drikke uansvarligt. Det er nemlig sygdommens og ikke personens natur.

 

Myte: Alkoholikeren skal selv ønske at få hjælp, før vedkommende kan hjælpes.
 
Virkelighed: De fleste aktive alkoholikere ønsker ikke at få hjælp. Faktisk synes de slet ikke, at de har noget problem. De er syge, ude af stand til at tænke rationelt og ude af stand til at holde op med at drikke af sig selv.  Alkoholikere skal hjælpes i behandling - somme tider gennem negativ motivation. Motivationen optræder som regel i løbet af en behandling - ikke før.

 

Myte: Nogle alkoholikere kan lære at drikke normalt og socialt og fortsætte med at drikke, så længe de begrænser mængden.
 
Virkelighed: Et menneske med afhængighed kan aldrig begynde at drikke eller tage afhængighedsskabende medicin igen. Enhver indtagelse – meget eller lidt – vil før eller senere aktivere sygdommen igen.

 

Myte: En person har ikke noget alkoholproblem, hvis han/hun kun drikker øl eller vin.
 
Virkelighed: Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvad "indpakningen" hedder (øl, vin, snaps, whisky osv.). Det er alkoholen, det drejer sig om.

 

Myte: En person, som ikke drikker om morgenen, eller som ikke drikker hver dag, har ikke noget problem.
 
Virkelighed: Mennesker, der får afhængighed, udvikler deres eget mønster, som er forskelligt fra person til person. Nogle drikker hver dag, andre af og til. Nogle drikker kun om morgenen, andre kun om aftenen. Nogle har lange ædru perioder, men falder med jævne mellemrum i og tager nogle voldsomme druktur – folk med dette misbrugsmønster betegnes ofte kvartalsdranker.

 

Myte: Den person, der er afhængig af alkohol eller andre kemiske stoffer, har en svag karakter eller en dårlig moral, er en af de myter, man måske oftest hører.

Virkelighed: Alkoholafhængighed er en sygdom, ikke en karakterbrist. Vedkommende er fysisk og psykisk afhængig af "stoffet" Han/hun kan ikke stoppe af egen kraft, uanset hvilken viljestyrke personen opviser.

 

Myte: Behandling for alkoholafhængighed virker ikke. Folk får tilbagefald.
 
Virkelighed: Afhængighed er en primær og kronisk sygdom, som kan behandles. Jo længere tid en person ikke drikker eller tager stoffer, desto bedre er prognosen for at forblive "ædru og/eller stoffri".

 

De fleste tilbagefald sker inden for det første år efter behandlingen. Erfaringen viser, at den ubehagelige og ofte uhyggelige oplevelse kan medvirke til at forhindre yderligere tilbagefald. Mange med en kronisk sygdom oplever tilbagefald, men tilbagefaldsprocenten efter en  Minnesotabehandling er væsentlig lavere end for andre kroniske sygdomme.

 

Facts om misbrug og afhængighed i Danmark

 


 

  • 160.000 danskere har en afhængighed af alkohol, som kræver professionel alkoholbehandling

  • 860.000 danskere har et forbrug, der ligger over den såkaldte genstandsgrænse

  • Danske unge har Europa-rekord i druk

  • 100.000 danskere har udviklet en afhængighed af medicin

  • Mindst 500.000 pårørende lever med og lider under en pårørendes afhængighed hver eneste dag

  • 122.000 børn vokser op i en familie, hvor enten far eller mor er afhængig af alkohol

  • Sygdommen kemisk afhængighed koster det danske samfund 6-10 milliarder kroner hvert eneste år

 


 

Hvis du eller en pårørende har misbrugsproblemer 

Behandlingscenter Tjele er Danmarks største og ældste private udbyder af professionel misbrugsbehandling tilpasset dig, dine udfordringer og din hverdag.

 

Hvis du, eller en du kender, har problemer med alkohol eller anden afhængighed, kan du ringe døgnet rundt på 70 20 40 80. Vores erfarne misbrugsrådgivere svarer døgnet rundt. Det er gratis, anonymt og helt uforpligtende at ringe!