Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Typiske tegn på alkoholisme

 

Typiske tegn på alkoholisme. Få hjælp til et alkohol problem i tide

 

Har du selv eller en pårørende udviklet et alkoholmisbrug, der kræver professionel behandling? Kontakt Tjeles rådgivere for en anonym og uforpligtende snak.

 

Telefonen er åben døgnet rundt på 70 20 40 80.
 

Det kan være svært at vide, hvornår et forbrug har udviklet sig til et misbrug, ligesom det kan være svært for dig at vide, hvornår en pårørende har brug for hjælp til sine alkoholproblemer. Derfor er det vigtigt, at du kender til symptomerne på et alkoholmisbrug. Der er særligt en række typiske kendetegn på alkoholmisbrug, som du kan være opmærksom på - både hos alkoholikeren og hos dig selv:

 

  • Bagatellisering

  • Benægtelse

  • Utilregnelighed

  • Blackouts og hukommelsestab

  • Perioder uden alkohol

  • Løgne

  • Isolation

  • Depression og usikkerhed

 

Kan du nikke genkendende til flere af de ovenstående træk, kan du ringe og få en uforpligtende snak med en af vores erfarne misbrugsrådgivere: Tlf. 70 20 40 80

 

Bagatellisering

At vedkommende bagatelliserer, hvor meget han/hun drikker, er et meget typisk tegn på alkoholmisbrug. Selvom du kan lugte alkohol, vil du få at vide, at der "kun" har været tale om en enkelt øl eller et enkelt glas vin. Også selvom han/hun er synligt beruset.

 

Benægtelse

Din pårørende nægter at tale om alkohol eller alkoholmisbrug overhovedet. Han/hun reagerer ofte ved at blive vred, eller retter beskyldningerne mod dig, hvis du taler om emnet. Du vil måske få at vide, at du er hysterisk, overdrevent moralsk og opleve at blive beskyldt for at være en dårlig ægtefælle, forælder eller barn, der bare er efter ham/hende.

 

Brudte løfter - Lover en masse uden at holde det

Din pårørende lover igen og igen, at det aldrig skal ske mere. Du oplever ofte, at han/ hun oprigtigt fortryder sin fuldskab og sit misbrug, men inden længe sker det igen. Og igen. Og igen...

 

Blackouts og hukommelsestab

Din pårørende kan ikke huske, hvad der er sket, og hvad der er blevet sagt i forskellige sammenhænge. Den pårørende forsøger at dække over sine blackouts og sine kontroltab og vil ikke tale med dig om det.

 

Perioder uden alkohol

Din pårørende holder pauser med at drikke. Han/hun får måske antabus hos lægen eller beslutter sig for en måned uden alkohol. Når pausen er slut, fortsætter drikkeriet på samme måde som før.

 

Du dækker over vedkommende

Du begynder selv at bagatellisere symptomerne på misbruget, og du lyver, hvis andre ude fra påpeger, at der er noget galt. Det kan være, at du ringer til din pårørendes arbejdsplads og fortæller, at han/ hun har influenza eller andet, når det i virkeligheden handler om et alkoholmisbrug.

 

Isolering fra omverdenen

Et andet kendetegn er, at I som familie begynder at isolere jer fra omverdenen. Du skammer dig over, hvad der sker i din familie - og du tænker, at det er lettere at ringe afbud til fester og andre sammenkomster. Du inviterer ingen hjem - og det gør børnene heller ikke.

 

Depression og usikkerhed

Du bliver deprimeret, usikker, bange og ulykkelig. Du bruger al din energi på at tænke på, hvordan den afhængige har det - og på hvordan du kan hjælpe. Du isolerer dig og føler dig magtesløs. Det kaldes også medafhængighed.

 

Hvis du genkender nogle af ovenstående symptomer, enten hos dig selv eller en pårørende, er alkohol kommet til at fylde så meget, at der er brug for hjælp.

 

Er en af mine kære alkoholiker?

Som pårørende til en alkoholiker er det vigtigt, at du husker på, at et misbrug af alkohol er en sygdom, der er tæt forbundet med følelsen af skam.

 

Det er et typisk tegn på alkoholmisbrug, at den afhængige skammer sig voldsomt, og derfor heller ikke vil erkende sit misbrug. Det kan være svært for dig at se, hvad der er normalt/ikke normalt, når det kommer til alkoholindtagelse, da afhængigheden er blevet udviklet gradvist. 

 

Hvis du er i tvivl om, hvor meget alkohol, der er ”for meget”, er du velkommen til at ringe til os på tlf. 70 20 40 80.

 

Få hjælp i tide

At være alkoholiker er en alvorlig sygdom, men der er hjælp at hente, når alkoholen har taget overhånd. Derfor er det også vigtigt, at du ikke lukker øjnene for problemet og håber, at det går over af sig selv, når du ser tegn på alkoholmisbrug. Det gør det ikke.

 

Hvis du kender en, der drikker for meget alkohol og udviser tegn på alkoholmisbrug, er det vigtigt at søge hjælp så tidligt som muligt. Det er lettere at behandle et alkoholmisbrug i opløbet.

 

Har du, eller en du holder af brug for et skub i den rigtige retning?

Har du selv et alkoholmisbrug, eller overvejer du, om en af dine nærmeste for at have brug for hjælp i form af alkoholbehandling?

 

Vi står altid klar til at hjælpe, og vores telefon er døgnåben, hvor du har mulighed for at få anonym rådgivning. Ved røret sidder erfarne misbrugsrådgivere, der er klar til at vejlede dig, om det er nødvendigt med alkoholbehandling – uanset om henvendelsen drejer sig om dig eller en pårørende.

Kontakt os i dag - vores telefoner er åbne 24 timer i døgnet, alle ugens syv dage: Tlf. 70 20 40 80.