Abstinenser efter alkohol, medicin eller andre stoffer

 

Abstinenser efter alkohol


Abstinenser efter alkohol eller andre stemningsændrende stoffer dagen derpå i form af rysten på hænderne, svedeture, hovedpine, diarré, indre uro, tankemylder, smerter og mange andre symptomer er noget de fleste afhængige har prøvet. At stoppe med at drikke, bruge beroligende eller stærk smertestillende medicin eller andre stoffer abstinenser for de fleste.

 

Abstinenser efter alkohol og andre stemningsændrende stoffer

Abstinenser er en samling symptomer, der forekommer, når et menneske reducerer eller stopper med for eksempel alkoholindtagelse efter længere tids drikkeri. Overforbrug af alkohol fører til tolerance, fysisk afhængighed og abstinenser.

 

Abstinenser skyldes i høj grad, at centralnervesystemet befinder sig i en voldsom over-gearet tilstand - hjernecellerne har indstillet sig på en regelmæssig påvirkning af alkohol. Når denne påvirkning forsvinder, opstår der abstinenser.

 

Sværhedsgraden af abstinenser efter alkohol eller andre stemningsændrende stoffer varierer fra forholdsvis milde symptomer til meget alvorlige og direkte livstruende symptomer.

 

De fysiske abstinenser efter f.eks.alkohol kan begynde, allerede mens koncentrationen af alkohol i kroppen er faldende, og før personen er helt ædru. Det drejer sig om rystelser af især hænder, arme og ben, men også hele kroppen, hovedpine, en tendens til at sved, hjertebanken, muskelsmerter, kvalme og opkastning.

 
De psykiske abstinenser efter både alkohol og andre stoffer er f.eks. nervøsitet, indre uro, rastløshed, angst, depression, irritation og søvnforstyrrelser.

 
Alkohol abstinenser kan tage overhånd og udvikle sig til delirium tremens, som er en meget alvorlig form for abstinenser. I denne tilstand optræder synshallucinationer - ser ting, der ikke er der - voldsom angst og uro, forvirring og lignende. Delirium er en meget alvorlige og i visse tilfælde livstruende abstinenser.
 
Nogle alkoholikere oplever under abstinenser efter alkohol abstinenskramper, hvor alle muskler kramper, og man mister bevidstheden.
 

Abstinenser og abstinensbehandling

Afrusning af alkohol abstinenser er vigtigt fremfor at tage "en kold tyrker". Abstinenser kan være farlige for helbredet, derfor bør alkohol abstinenser behandles med medicinsk afrusning.

 

Abstinenser - hvor længe står det på?

Det er forskelligt, hvor længe abstinenser varer. Det afhænger blandt andet af gennem hvor lang tid, man har drukket og på hvilken måde. Men typisk vil abstinenserne vare fra tre til syv dage, hvis der er tale om alkoholabstinenser. Abstinenser efter medicin, hash og andre stoffer er ofte meget langvarige og kan blive ved med at vende tilbage - ganske vist i aftagende form.