70 20 40 80
Har du brug for at tale med en professionel om din pårørendes medicinmisbrug? Så ring til os allerede nu – vi tager telefonen døgnet rundt.
Tegn på medicinmisbrug
Det kan være svært at spotte et medicinmisbrug – også selvom man er en nær pårørende til den, der er afhængig af medicin. For hvor går grænsen mellem brug og misbrug? – og hvor meget må man afvige fra den ordinerede dosis og lægens anvisninger før, at man kan tale om medicinafhængighed? Det er nogle af de spørgsmål, der melder sig, når man som pårørende forsøger at afklare, om der er tale om medicinmisbrug. Herunder har vi samlet en liste over de mest almindelige fysiske og psykiske abstinenser efter medicin. Det kan være en god ide at holde øje med dem, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en af dine nærmeste misbruger medicin:
Fysiske og psykiske abstinenser efter medicin
Ledsmerter
Prikken i huden
Kvalme
Maveonde
Svimmelhed
Tendens til koldsved
Manglende appetit
Humørsvingninger
Mareridt
Hvad kan du gøre for at hjælpe?
De fleste pårørende har et brændende ønske om at hjælpe den, der er havnet i et misbrug – med at få det bedre og med at komme tilbage til en normal hverdag. Og ofte viser det sig at være nødvendigt. I langt de fleste tilfælde er de pårørende nemlig årsagen til, at en medicinmisbruger ender med at gå i behandling. Det sker ved en konfrontation.
Herunder kan du læse mere om, hvordan du forbereder dig til den svære samtale.
Bliv klar til konfrontationen
God planlægning er i mange tilfælde det, der skal til for at lykkes med en konfrontation. Når konfrontationen bliver grebet rigtigt an, øger det nemlig sandsynligheden for at overbevise misbrugeren om at gå i behandling. Du bør derfor give dig god tid til at planlægge konfrontationen. Overvej blandt andet, hvem der skal være til stede, hvornår det skal være, hvilken behandlingsmulighed, du vil tilbyde, og hvad konsekvenserne er, hvis din pårørende afviser tilbuddet.
Har du brug for hjælp til konfrontationen? Hvert år hjælper vi pårørende med at blive klar til at konfrontere en af deres nærmeste og motivere dem til at gå i behandling.
Har du brug for hjælp? Så ring på tlf. 70 20 40 80 og få råd og vejledning til, hvordan du griber situationen an – vi tager telefonen hele døgnet rundt.
Behandling til pårørende
At være pårørende til en medicinmisbruger er en følelsesmæssig udfordring. Det er nemlig hårdt at se en, man holder af, bevæge sig ud på et skråplan. Det skaber mistillid, utryghed og tærer på ressourcerne og overskuddet i hverdagen, når en i forholdet eller familien har et misbrug. Mange pårørende har derfor brug for rådgivning til at forstå den situation, de er i, og hjælp til at bearbejde de frustrationer, de brænder inde med – det kan de få med vores behandling til pårørende.
Behandlingen er henvendt til de tre nærmeste pårørende og foregår samtidig med, at misbrugeren er i behandling.
Behandlingsforløb for pårørende
1. Samtale for pårørende
1-2 uger efter, at misbrugsbehandlingen er påbegyndt, holder vi en pårørendesamtale om din situation.
2. Orienteringsmøde
Mødet henvender sig bredt til pårørende til en, der er i behandling.
3. Kursusforløb
5 møder for de tre nærmeste pårørende. Som udgangspunkt varer forløbet 5 uger, men på Sjælland kan du også vælge et 3-dages kursus uden overnatning.
Familiesamtale
Behandlingscenter Tjele tilbyder en familiesamtale til de familier, der ønsker det.
Er du i tvivl?
Er du i tvivl om, om en af dine nærmeste har et medicinmisbrug? Så læs mere om sygdommen på siden medicinmisbrug eller kontakt os på tlf: tlf. 70 20 40 80. Her sidder altid en kompetent misbrugsrådgiver klar til at hjælpe dig og besvare dine spørgsmål.