Er du afhængig af kokain eller er du bekymret for en af dine pårørende?
Så kan du ringe til os på tlf. 70 20 40 80 og få en uforpligtende snak. Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig 24 timer i døgnet.
Symptomer på kokainafhængighed
Kokain kaldes ofte for et feststof, men vejen fra eksperimenterende weekendforbrug til kokainafhængighed kan være kort – og det kan være svært at vurdere, hvornår man egentlig har et misbrug af kokain. Hvis du er i tvivl, om du har udviklet et kokainmisbrug, så kan det være en god idé at kigge på vores liste over de mest almindelige symptomer på kokainafhængighed. Måske genkender du ét eller flere af symptomerne fra dig selv eller fra en af dine pårørende.
De 7 mest almindelige symptomer på kokainafhængighed
- Langvarige nedture
- Søvnforstyrrelser
- Manglende energi
- Nedtrykthed
- Irritabilitet
- Manglende sexlyst
- Stor stoftrang
Konsekvenser af kokainmisbrug
Et misbrug af kokain kan have alvorlige bivirkninger. Når man jævnligt tager kokain, så bliver man nemlig afhængig af det – og det går ud over psyken. Et kokainmisbrug øger bl.a. risikoen for at udvikle psykiske lidelser som angst, depression og psykose.
Psykiske bivirkninger ved kokainmisbrug
- Sygelig mistænksomhed
- Angst
- Anspændthed
- Depression
- Øget risiko for kokainpsykose med vrangforestillinger
Selvom den psykiske afhængighed umiddelbart er den mest iøjnefaldende ved misbrug af kokain, er der også risiko for alvorlige fysiske skader ved længere tids brug. Et kokainmisbrug kan nemlig øge risikoen for hjerneskader, hjerteproblemer og åndedrætsvanskeligheder.
Hvad gør kokain ved kroppen?
Kokain virker hurtigt og stimulerer centralnervesystemet. Den stimulans reagerer kroppen på. Man kan blandt andet opleve, at:
- Puls og åndedræt bliver hurtigere
- Blodtrykket stiger
- Kropstemperaturen stiger
- Søvntrang undertrykkes
- Appetitten daler
Kokain giver også en følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed, derfor kalder man det også somme tider for en “upper”. Desuden forstærker stoffet følelser – også følelser som irritabilitet, rastløshed, vrede og nedtrykthed.
Kokainmisbrug er svært at se i øjnene
Det kan være svært at erkende, at man har et problem med stoffer – det gælder især for misbrug af kokain. En af årsagerne er, at det ofte rammer ressourcestærke personer, der har et fuldtidsjob eller er i gang med at tage en uddannelse. Det er med andre ord personer, der lever en helt normal tilværelse, hvor de passer deres forpligtelser i hverdagen og klarer sig godt. For dem kan det være svært at se i øjnene, at det der startede med et mindre forbrug til festlige lejligheder – en kortvarig rus i weekenderne, som gav et boost energi, selvsikkerhed og udadvendthed – har udviklet sig til et misbrug af kokain, der kræver professionel behandling.
Behandling af kokainafhængighed
Det første skridt på vejen mod en bedre hverdag er at erkende, at man har udviklet et misbrug af kokain. Når man har set problemet i øjnene, opdager man nemlig, at der er rigtig gode behandlingsmuligheder, som kan hjælpe dig af med kokainafhængigheden og tilbage til en normal hverdag.
Hos Behandlingscenter Tjele har vi hjulpet mennesker med kokainmisbrug og andre misbrugsproblemer i mere end 25 år. På vores centre på tværs af Danmark har vi behandlet tusindvis af helt almindelige danskere og hjulpet dem tilbage til en god hverdag uden misbrug.
Er du pårørende til en person med et kokainmisbrug?
Hvis du er tæt på et menneske, der har udviklet et kokainmisbrug, skal du vide, at der er hjælp at hente. Uanset om du er forælder, partner, søskende eller nær ven til en person, der er afhængig af kokain, kan du få hjælp til at få personen i behandling.
Humørsvingninger, depressioner og angst, gentagne løgne og brudte aftaler. Det er hverdagen for de fleste, der lever tæt på en kokainmisbruger. Det er svært at erkende, at festen er slut, og at forbruget har udviklet sig til et behandlingskrævende misbrug. Men næsten alle de mennesker, som vi får i behandling, ender med at være utroligt lettede og glade for beslutningen. Og ender fri af misbrug efter endt behandling.
Den rigtige forberedelse er afgørende, hvis du skal motivere en misbruger til at gå i behandling. Du kan læse mere om at være pårørende til en kokainmisbruger her – eller kontakte os, hvis du har brug for gode råd til, hvordan du får din pårørende til at indse sit problem og gå i behandling.
FÅ HJÆLP TIL AT KOMME UD AF DIT KOKAINMISBRUG
Er du, eller en du kender, endt i et kokainmisbrug?
Læs mere om behandling af kokainafhængigheden her – eller ring til os på tlf. 70 20 40 80 for en uforpligtende snak. Telefonen er åben 24 timer i døgnet.