Stol på din mavefornemmelse
Når du forsøger at tale med din pårørende om problemet, er det helt almindeligt at blive mødt med modstand og benægtelse – for de fleste misbrugere er det nemlig svært at erkende, at der er et problem. Men her er det vigtigt, at du holder fast og stoler på din mavefornemmelse. Når misbrugeren bliver påståelig, kan det nemt skabe tvivl om problemets omfang hos dig. Det kan resultere i, at du ender med at bagatellisere problemet over for dine omgivelser og i værste fald dig selv.
Er du blevet i tvivl om, om der er tale om et misbrug?
Så tjek vores liste over de mest almindelige symptomer på kokainmisbrug
Har du brug for hjælp til konfrontation?
Hvert år hjælper vi masser af pårørende med at blive klar til at konfrontere en af deres nærmeste og overbevise dem om, at behandling er den rette løsning på problemet. Har du brug for hjælp?
Så ring på 70 20 40 80 og få råd og vejledning til, hvordan du griber situationen an – vi tager telefonen hele døgnet rundt.
Gode råd til konfrontationen
I langt de fleste tilfælde er det et familiemedlem eller en kæreste, der er årsag til, at en misbruger går i behandling. Hvis du gerne vil have, at din pårørende går i behandling, bør du derfor indstille dig på, at du skal tage en svær konfrontation, hvor du forsøger at få din pårørende til at erkende problemet og indvillige i at modtage behandling. Der er ingen opskrift på den perfekte konfrontation, men der er nogle efterprøvede retningslinjer og råd, som kan være med til at skabe gode rammer for en vellykket og effektiv samtale – hvis situationen bliver grebet rigtigt an, lykkes det nemlig i de fleste tilfælde at motivere misbrugeren til at gå i behandling:
- Tænk over tidspunktet: Konfrontationen er mest effektiv, når din pårørende ikke er påvirket.
- Vær flere til stede: At være flere til stede, øger chancerne for at trænge igennem til misbrugeren.
- Forbered dig grundigt: God forberedelse er afgørende for udfaldet af samtalen.
- Giv konkrete eksempler: Fortæl om brudte løfter og aftaler, løgne og pinlig opførsel.
- Undgå diskussioner: Stå fast på dine holdninger og undgå en diskussion af problemet.
- Ét behandlingstilbud: Hav et behandlingstilbud klar – men kun ét. Det skal ikke være en forhandling.
- Hav målet for øje: Definér et klart mål med konfrontationen og hav målet for øje under samtalen.
- Konsekvenser: Gør dig klart, hvad konsekvenserne er, hvis dit familiemedlem takker nej til behandlingstilbuddet
Grundig forberedelser til konfrontation
Din forberedelse er helt afgørende for samtalens udfald. Grundig forberedelse øger nemlig chancerne for, at konfrontationen bliver en succes, og din pårørende ender med at gå i behandling. Det betyder, at du aldrig spontant må konfrontere en misbruger – heller ikke selvom, du bliver provokeret eller frustreret.
Det er altså vigtigt at sætte tid af til at forberede sig på den svære samtale. Inden du tager snakken bør du bl.a. tage stilling til, hvad konsekvenserne er, hvis din pårørende siger nej til tilbuddet om behandling, hvem der skal være med til konfrontationen, og hvad målet med samtalen er.
Behandling til pårørende
Pårørende glemmer ofte deres egne behov, når en af deres nærmeste kæmper med et misbrug. Men at være i familie eller i et forhold med en misbruger er både hårdt og frustrerende – og så tærer det på ressourcerne og overskuddet i hverdagen. Har du brug for hjælp til at komme ovenpå igen? Eller til at håndtere og forstå den svære situation, du står i?
Så er vores behandlingsforløb for pårørende måske den rigtige løsning for dig. Det er et behandlingsforløb, der finder sted samtidig med, at din kæreste eller familiemedlem er i behandling. Forløbets omdrejningspunkt er dig og den situation, du står i.
Her sætter vi blandt andet fokus på de udfordringer, der gør hverdagen uoverskuelig og problemfyldt for dig, holder samtaler om, hvordan misbruget påvirker forholdet nu og hjælper dig til at komme videre og sikre jer alle et godt liv og et godt forhold, når misbruget er blevet fortid.
Behandlingsforløb for pårørende
Familiesamtale
Behandlingscenter Tjele tilbyder en familiesamtale til de familier, der ønsker det.
Kontakt os
70 20 40 80
Ring til os og hør nærmere om vores tilbud til pårørende.