70 20 40 80
Har du brug for hjælp til at motivere en misbruger i din familie?
Så ring til os og få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere. Hvert år hjælper vi mange danskere med at blive klar til konfrontationen.
En svær beslutning
Det kan være svært at erkende, at man har et afhængighedsproblem, som kræver professionel hjælp – og det er kun sjældent, at misbrugeren selv tager initiativ til at gå i behandling. Derfor er det som regel de pårørende – partner, børn, forældre eller arbejdspladsen, der motiverer alkoholikeren til at søge hjælp.
Den nødvendige konfrontation er noget, som mange pårørende bliver ved med at udsætte. Måske på grund af usikkerhed omkring sygdommens omfang eller af frygt for skænderier og konflikter. Hvis du gennem længere tid har overvejet at konfrontere et familiemedlem med misbrugsproblemer, men er usikker på, om det er det rigtige at gøre, så er du altså ikke alene. For hvad hvis samtalen går skævt, og dit familiemedlem afviser ideen om behandling? Hvad gør man så, og hvad er konsekvenserne for forholdet og familien fremadrettet?
Stol på din mavefornemmelse og stil et ultimatum
Hvis man vil have en misbruger til at gå i behandling, er det ikke nok at tale til deres sunde fornuft. Du skal turde stille et ultimatum og stå fast på betingelserne gennem hele samtalen – også selvom det er en svær situation at stå i og der er mange følelser involveret. At turde stå fast er en forudsætning for at konfrontationen bliver en succes og din pårørende ender med at tage imod behandlingstilbuddet.Stol derfor på din mavefornemmelse – du kender situationen og problemets omfang og det er helt legitimt at forlange, at en man holder af, skal i behandling, når vedkommendes afhængighed ødelægger deres mentale og fysiske helbred og sætter hele familiens trivsel på spil.
At stille din pårørende overfor et ultimatum, som fx skilsmisse eller fyring, kan ofte være effektivt – også selvom det lyder voldsomt.
Gode råd til konfrontation
Der findes ikke en opskrift på en konfrontation, som med garanti vil lykkes. Uanset, hvor godt den er planlægt og udført, er det nemlig umuligt at forudsige reaktionen hos den, der bliver stillet over for et svært valg. Men der er nogle efterprøvede råd og retningslinjer, som vi anbefaler pårørende til en misbruger at benytte sig af. De kan være med til at skabe gode rammer for konfrontationen og øge sandsynligheden for, at den ender med, at din pårørende tager imod tilbuddet om behandling: