70 20 40 80
Er du pårørende til et menneske med et alkoholmisbrug?
Få gratis rådgivning i dag, vi sidder klar 24 timer i døgnet alle ugens syv dage.
En alkoholikers misbrug påvirker også de pårørende
Alkoholafhængighed udvikler sig med årene, og pårørende til en alkoholiker vil ofte opleve, at den afhængige langsomt glider længere og længere væk i familiemæssige sammenhænge. Den afhængige deltager mindre og mindre i familiens liv, i de huslige opgaver, i børneopdragelsen og i sociale sammenhænge – og de pårørende oplever, at aftaler om at begrænse drikkeriet bliver svigtet gang på gang.
Som pårørende til en alkoholiker kan man få fornemmelsen af, at alting i familien falder fra hinanden – og at alt kommer til at dreje sig om den afhængiges behov.
Mange pårørende til alkoholikere ønsker i lang tid at skjule, hvor skidt det står til i hjemmet – men på et tidspunkt kan forholdene blive så grelle, at de pårørende erkender, at den afhængige skal have hjælp.
I den forbindelse går det også op for de pårørende til alkoholikeren, at de har brug for hjælp til at forstå, hvad der er sket i familien. At være tæt på en afhængig kaldes ofte at være medafhængig – og det er et mønster, som skal brydes.
At motivere en pårørende til at gå i behandling
I de fleste familier med misbrug, oplever de pårørende, at den afhængige gentagne gange lover at stoppe med at drikke. Måske holder løftet i en periode, men på det tidspunkt bliver det hverdag igen, og situationen bliver lige så uholdbar, som den var før.
Langt de fleste henvendelser til Behandlingscenter Tjele er fra pårørende til alkoholikere, der er frustrerede over, at deres kære ikke vil gå i behandling – og i mange tilfælde tør alkoholikeren slet ikke indrømme, at der er et problem. Derfor er det næsten altid de pårørende, der i sidste ende bliver afgørende for, at alkoholikeren går i behandling.
At motivere en misbruger til at gå i behandling kræver forberedelse. Den svære samtale, konfrontationen, skal planlægges, og I skal gøre jer klart, hvad formålet er, og hvad konsekvenserne er, hvis jeres familiemedlem nægter at gå i behandling.
Hos Behandlingscenter Tjele har vi hjulpet mange familier med at planlægge den svære samtale og motivere deres familiemedlem til at gå i behandling. Vi kan også hjælpe dig. Første skridt er en uforpligtende og anonym telefonsamtale, hvor vi tager en snak om jeres families situation.
Hvis du har brug for hjælp til din pårørende, der drikker
Er én i din familie endt i et alkoholmisbrug?
Ring til os på
tlf. 70 20 40 80
Telefonen er åben 24 timer i døgnet
“Vores familie var ved at gå i opløsning. Jens han drak og som ”den gode kone” jeg var, prøvede jeg af al magt at holde facaden. Jeg smilede, ordnede, trøstede og glattede ud, samtidig med at jeg indeni hele tiden frygtede, hvornår det gik galt igen. Og det gjorde det hele tiden.
Jens gik (endelig) i behandling i 2015, og han har været ædru siden. Det bedste for mig har været, at vi nu er to om tingene, og at jeg ikke længere har følelsen af, at hvis jeg ikke har 100 % styr på tingene, bryder det sammen.”
Familiebehandling for pårørende til alkoholikere
På Behandlingscenter Tjele betragter vi afhængighed af alkohol eller medicin som en lidelse, der rammer hele familien. Det skal forstås på den måde, at alkoholikerens pårørende også er ramt og har brug for tilbud om hjælp til at forstå afhængigheden og til selv at komme ovenpå igen.
Når den afhængige kommer i behandling, er det vigtigt, at de pårørende til alkoholikeren ikke står magtesløse tilbage. Livet som pårørende til en alkoholiker har ofte gjort hverdagen uoverskuelig og problemfyldt.
Derfor har de pårørende deres eget behandlingsforløb i vores familieafdeling. Familieafdelingen tilbyder kurser for de nærmeste voksne pårørende.
Børn, unge og unge voksne har vi et særligt tilbud til, De små Skuldre. De små Skuldre er et tilbud om gratis hjælp til børn og unge i Jylland, der er vokset op i en misbrugsfamilie.
På kurserne lærer man om alkoholisme og om de skader, den har forvoldt i familien, og man får naturligvis også redskaber til at kunne fungere mere hensigtsmæssigt i familien, når den afhængige kommer hjem fra behandling.