Har du mistanke om, at din ægtefælle eller kæreste er ludoman?
Ring til os og få en snak om din situation.
Vi tager telefonen døgnet rundt – klar til at hjælpe dig.
Hvordan hjælper man en ludoman?
Ludomani er en anerkendt psykisk lidelse – og for langt de fleste kræver det professionel behandling at blive rask. Hvis du er pårørende til en, der måske lider af ludomani, så bør du gøre to ting: Få bekræftet din mistanke og få vedkommende til at gå i behandling. Problemet er imidlertid, at det er meget lettere sagt end gjort – for de fleste ludomaner har nemlig svært ved at erkende, at de har et problem og endnu sværere ved at træffe beslutningen om at gå i behandling. Det stiller de pårørende i en svær situation.
“Min søn på 27 år valgte at gå i døgnbehandling i januar 2019 for sin sygdom ludomani og alkoholisme.
Adfærdsmisbrug i det skjulte
Sammenlignet med andre typer misbrug, så er ludomani let at skjule. Selvom spilafhængighed både har fysiske og psykiske bivirkninger, så er det nemlig ikke så lette at spotte, som fx ved stof- eller alkoholmisbrug. De fleste ludomaner er også gode til at opretholde facaden, mens problemet hober sig op – for nære pårørende betyder det, at lidelsen er svær at opdage og at de med stor sandsynlighed bliver mødt af benægtelse og bortforklaringer, hvis de spørger ind til gamblingen. Hvis du er blevet mødt med modstand, når du har forsøgt at tage emnet op, er det altså helt almindeligt.
Er du tvivl om omfanget af din pårørendes gambling? Så kan du læse mere om ludomani her eller se vores liste over tegn på ludomani herunder.
Se film med Christian der er ludoman:
Tegn på ludomani
Ludomaner reagerer ret forskellige på den adfærdsafhængighed, de har udviklet. Derfor kan det være svært at lave en tjekliste over symptomer og bivirkninger ved sygdommen. Men måske genkender du alligevel nogle af de adfærdsmæssige kendetegn herunder:
- Bryder aftaler
- Kommer med bortforklaringer
- Er asocial og indadvendt
- Har humørsvingninger
- Er negativ og irritabel
- Mangler overblik
- Modløs og ubeslutsom
- Fraværende og uengageret
Hvis der er et eller flere af symptomerne, der kendetegner din pårørendes adfærd, kan det være tegn på ludomani – og det bør du handle på.
Se film med Marcus der er spillefri:
Gratis behandling for ludomani
Hos Tjele tilbyder vi gratis behandling for ludomani! Som pårørende slipper du altså for at spekulere på, hvordan behandlingsforløbet skal finansieres. Ring på 70 20 40 80 og aftal nærmere – vi tager telefonen døgnet rundt.
Den svære samtale
Føler du dig ret sikker på, at din pårørende lider af ludomani? Og ønsker du, at han eller hun skal gå i behandling? Så bør du indstille dig mentalt på, at I skal have en svær samtale. Som oftest er det nemlig de pårørende, der får personer med et adfærdsmisbrug til at gå i behandling – og hvis konfrontationen bliver grebet rigtigt an, lykkes det i de fleste tilfælde.
Her er 3 simple råd, som kan være med til at skabe gode rammer for konfrontationen:
Har du brug for hjælp til konfrontationen? Hvert år hjælper vi pårørende med at blive klar til at konfrontere en af deres nærmeste og motivere dem til at gå i behandling. Ring på 70 20 40 80 og få råd og vejledning til, hvordan du griber situationen an – det er helt uforpligtende og vi tager telefonen hele døgnet rundt.
Behandling til pårørende
Det er mentalt hårdt at være pårørende til en, der lider af ludomani. Det påvirker relationen og skaber utryghed og tvivl i forholdet samt bekymringer om økonomien og konsekvenserne af adfærdsmisbruget. Derfor er det vigtigt, at du ikke glemmer dig selv. For at blive bedst muligt rustet til at støtte og hjælpe din pårørende gennem en svær periode, kan det være en god ide at tale med professionelle om din situation – det kommer du til i vores behandlingsforløb for pårørende.
Behandlingsforløbet består af en række samtaler om problemet – både individuelle og i grupper med andre pårørende, der kæmper med samme problem. Forløbet tager udgangspunkt i de følelser og frustrationer, du brænder inde med, og de udfordringer, der gør hverdagen problemfyldt for dig:
Behandlingsforløb for pårørende
1. Første samtale
Vi har en indledende samtale om din situation. Samtalen afholdes som regel et par uger efter, at dit familiemedlem/kæreste er startet i behandling for ludomani.
2. Orienteringsmøde for gruppe af pårørende
Mødet er henvendt til alle pårørende, der er i behandling.
3. Kursusforløb
5 møder for de tre nærmeste, der afholdes ugentligt – eller som et 3-dages kursus uden overnatning. Sidstnævnte mulighed udbydes kun på Sjælland.
Familiesamtale
Behandlingscenter Tjele tilbyder en familiesamtale til de familier, der ønsker det.
Har du spørgsmål?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om ludomani, eller om behandling af ludomani.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.
Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.