Familien spiller en vigtig rolle
Videnskabelige undersøgelser peger på, at de nære pårørende spiller en vigtig rolle i forhold til:
For mange misbrugere er det altså familien, der holder liv i håbet om en hverdag uden afhængighed. Derfor er det vigtigt, at pårørende får hjælp til at forstå sygdommen og redskaber til at håndtere de konflikter og op- og nedture, som livet med en misbruger byder på. Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at de nære pårørende husker sig selv og får bearbejdet de frustrationer og negative følelser, der har fyldt alt for meget i hverdagen.
70 20 40 80
Du er velkommen til at kontakte os.
Hvert år hjælper vi masser af danskere med at tage den svære samtale med en, de holder af.
Den svære konfrontation
De fleste pårørende har et stort ønske om, at deres familiemedlem går i misbrugsbehandling. De savner den person, de engang kendte, og drømmer om, at familien igen kan få en harmonisk hverdag, uden mistillid, bekymringer og brudte løfter.
Men at få en misbruger i behandling, kræver en veludført konfrontation, hvor de nærmeste pårørende forsøger at overbevise og motivere deres familiemedlem til at gå i behandling. Det er nemlig de færreste misbrugere, som er i stand til selv at erkende, at de har et problem, som kræver professionel hjælp at komme ud af.
Overvejer du at konfrontere en misbruger i din familie? Så er der masser af hjælp at hente i sektionen: At konfrontere en misbruger, hvor vi gennemgår en række efterprøvede råd, som kan hjælpe dig med at planlægge en god konfrontation.
Lær at forstå sygdommen og din rolle
For at kunne håndtere hverdagen med en misbruger og være den bedst mulige støtte, er det vigtigt at forstå afhængighedsygdommen og din rolle som pårørende. Til trods for, at mange afhængighedssygdomme minder om hinanden, så har de ofte forskellige symptomer, konsekvenser og bivirkninger. For at hjælpe dig mest muligt, har vi derfor sider med gode råd og vejledning til pårørende til alkoholikere, kokainmisbrugere og hashmisbrugere.
Hvor tilfreds var du med din rådgiver?
Spørgeskemaundersøgelse med 393 tidligere klienter
Ifølge en spørgeskemaundersøgelse foretaget i 2018, der omfatter 393 deltagere i behandling på Tjele, svarer 96 % nemlig at de enten har været ”meget tilfreds” eller ”tilfreds” med deres rådgiver i behandlingen.
Hjælp til pårørende
At være pårørende til en misbruger er en tilværelse, der er præget af usikkerhed, svigt, mistillid og bekymringer – og for langt de fleste kan det være en god ide at få talt med nogen om sine følelser og frustrationer og få bearbejdet de oplevelser, man har haft. Faktisk kan behandling være en forudsætning for at komme godt videre – både for det enkelte familiemedlem og for familien som helhed.
Derfor har vi en række tilbud, som henvender sig til familiemedlemmer eller andre nære pårørende. Her får de pårørende støtte og vejledning fra professionelle misbrugsrådgivere og så får de et frirum til at tale ud og få afløb for deres følelser og frustrationer:
Når din pårørende er begyndt i behandling hos Tjele, så går der ikke længe, før vi ringer til dig for at høre, hvordan det går. Her taler vi om din eller jeres situation og de udfordringer, I har i hverdagen for at finde ud af, om I som familie kunne have gavn af at deltage i vores familiebehandling for pårørende eller om der er børn i familien, som har brug for at tale med nogen og få bearbejdet det, der er sket. Her aftaler vi også tid til familiesamtalen.
Vores familie var ved at gå i opløsning. Jens han drak og som ”den gode kone” jeg var, prøvede jeg af al magt at holde facaden. Jeg smilede, ordnede, trøstede og glattede ud, samtidig med at jeg indeni hele tiden frygtede, hvornår det gik galt igen. Og det gjorde det hele tiden.
Jens gik (endelig) i behandling i 2015, og han har været ædru siden. Det bedste for mig har været, at vi nu er to om tingene, og at jeg ikke længere har følelsen af, at hvis jeg ikke har 100 % styr på tingene, bryder det sammen.
Familiesamtale
Behandlingscenter Tjele tilbyder en familiesamtale til de familier, der ønsker det.
Ring til os døgnet rundt
Har du et familiemedlem, som er i behandling hos Tjele? Så er du altid velkommen til at ringe til os.
70 20 40 80
Vi ved, at der kan være mange bekymringer og spørgsmål hos nære familiemedlemmer og er du det mindste i tvivl om, så ring – vi sidder klar til at besvare dit opkald døgnet rundt.