Veldokumenterede alkoholsygdomme og -skader
De fleste kender Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 21 genstande om ugen for mænd og 14 for kvinder, men ifølge forskningen er det ikke nok at overholde de officielle anbefalinger, hvis man vil minimere risikoen for at få fysiske og psykiske alkoholskader og-sygdomme. Hvis du helt vil undgå alkoholrelaterede sygdomme, bør du derimod holde dig under 14 genstande om ugen, hvis du er mand, og 7 genstande, hvis du er kvinde. Det er altså ikke kun alkoholikere, som risikerer at få skader eller udvikle alvorlige sygdomme som følge af for meget alkohol.
Fakta om alkohol, skader og sygdomme
- Alkohol er det 4. mest skadelige rusmiddel efter stofferne heroin, crack kokain og metamfetamin.
- Alkohol kan forårsage op mod 200 forskellige sygdomme og skader.
- Alkoholafhængighed nedsætter levetiden for både mænd og kvinder.
- Alkoholmisbrug og -afhængighed er skyld i omkring 3 millioner dødsfald om året.
Fysiske alkoholsygdomme og følgevirkninger
Hvad gør alkohol ved kroppen, når det indtages i for store mængder? Det kigger vi nærmere på her, hvor vi har samlet en liste over de mest almindelige fysiske konsekvenser af alkoholisme:
- Nervesystemet og hjernen
Alkohol påvirker nervesystemet og skader hjernen – især hos alkoholafhængige. Længere tids overforbrug af alkohol kan nemlig svække lillehjernen permanent og ødelægge nerverne – det kan give kramper og skabe hukommelses- og søvnbesvær, hjerneskade og demens.
- Mave-tarmsystemet
Problemer med alkoholisme betyder problemer med fordøjelsessystemet. Nogle af de mest almindelige alkoholskader i mave-tarmsystemet er betændelse i bugspytkirtlen, åreknuder i spiserør og endetarm, fedtlever og leversvigt.
- Hjertet
Et overforbrug af alkohol ødelægger hjertemusklen og giver forhøjet blodtryk.
- Det hormonale system
Alkoholproblemer nedsætter mængden af testosteron i kroppen og øger risikoen for impotens – det er en af de hyppigste alkoholskader hos mænd, der har udviklet et misbrug. Alkoholmisbrug medfører også ofte infertilitet.
- Musklerne og knoglerne
Svækkelse af musklerne og afkalkning af knoglerne, hvilket kan føre til knogleskørhed, er nogle af de mest almindelige alkoholskader.
- Kræft
Der er veldokumenteret sammenhæng mellem alkohol og en række kræftformer. Det gælder især kræft i strube, mundhule, svælg og spiserør, lever, bryst, tarm og endetarm.
Fakta om alkoholisme og kræft
Når alkoholisme er medvirkende ved flere forskellige kræftformer, skyldes det, at:
- Der dannes kræftfremkaldende nedbrydningsstoffer, når leveren omdanner alkohol.
- Der findes kræftfremkaldende tilsætningsstoffer i alkohol.
- Alkohol øger virkningen af andre kræftfremkaldende stoffer.
- Alkohol påvirker kvindelige kønshormoner.
Skader ved alkohol – De psykiske sygdomme
For de fleste er det svært at erkende, at de har udviklet et alkoholproblem – med det er nødvendigt. Alkohol påvirker nemlig hjernen, og længere tids overforbrug kan resultere i alvorlige psykiske lidelser. Alkoholskader og alkoholsygdomme er altså ikke kun fysiske, men også mentale – og de kan være svære at erkende. Blandt de mest alvorlige psykiske alkoholsygdomme og–lidelser er:
- Depression
- Angst
- Paranoia i forskellige varianter
De psykiske skader ved alkohol kan i værste fald lede til selvmord. Ifølge sundhed.dk er alkoholmisbrug nemlig årsag til ca. 15 % af alle selvmord i Danmark.
Graviditet og alkoholskader
At drikke alkohol mens man er gravid, øger risikoen for at føde børn med misdannelser, hjerneskader og lav fødselsvægt eller at gå for tidligt i fødsel. Det kan også være årsag til, at nogle spædbørn udvikler abstinenser efter fødslen. Hos gravide, der drikker alkohol, er der derudover en øget forekomst af spontan abort, fosterdød og andre alvorlige komplikationer med risiko for varig skade på barnet.
Alkoholskader og alkoholsygdomme kan altså ikke kun ramme den gravide, der drikker, men også barnet – for at minimere risikoen for det, bør man altid undgå alkohol, når man er gravid.
Alkoholskader og -sygdomme – Når alkohol gør dig syg
Er du bekymret for dit helbred pga. dit alkoholforbrug? Eller bekymrer du dig for en pårørende, som drikker for meget? Alkoholisme er en alvorlig lidelse, og det kræver professionel hjælp for en alkoholiker at komme ud af misbruget. Hos Tjele har vi professionelle behandlere siddende ved telefonerne 24 timer i døgnet. Det er altid anonymt, gratis og helt uforpligtende at ringe og få en snak. Ring på 70 20 40 80 hele døgnet.
Har du eller en af dine kære brug for hjælp?
70 20 40 80
Ring til os døgnet rundt og hør om dine muligheder