HVORNÅR ER MAN ALKOHOLIKER?
Hvad er en alkoholiker – få definitionen her
Hvornår drikker man for meget? Og hvor meget skal man drikke for at være alkoholiker? Det er spørgsmål, vi ofte får hos Behandlingscenter Tjele.
En alkoholiker er et menneske, der drikker så meget, at det har sociale konsekvenser. En alkoholiker er en person, der har et misbrug, som går ud over helbredet, familien og arbejdslivet.
Hvis du spørger dig selv: er jeg alkoholiker? Eller er en af mine pårørende alkoholikere? Så spørg dig selv, om du kan nikke genkendende til beskrivelsen ovenfor hos dig selv eller en af dine nære. Du kan læse meget mere om alkoholikeres adfærd, konsekvenser af alkoholisme, og hvordan en alkoholiker kan hjælpes, herunder.
Ring og få anonym rådgivning
70 20 40 80
Vores telefoner er døgnåbne og du kan altid ringe og få en samtale om dit – eller din pårørendes alkoholmisbrug.
Se film med Susan, der var i behandling hos Tjele:
Hvornår er man alkoholiker?
Hvornår har man et alkoholproblem, og hvornår er man alkoholiker? Det er et definitionsspørgsmål, som en kendt overlæge, der arbejder med behandling af alkoholisme, har udtrykt således: “Du drikker for meget, når nogen bliver kede af dit forbrug”.
• Det kan være din familie – især din partner eller dine børn
• Det kan være dine venner
• Dine kollegaer
• Din chef
Derudover drikker du for meget, når dine alkoholvaner har helbredsmæssige konsekvenser – og du selv bliver ked af det.
Hos Behandlingscenter Tjele har vi hjulpet tusindvis af danske alkoholikere ud af deres alkoholmisbrug. Vores telefoner er åbne døgnet rundt, og med behandlingscentre fordelt ud over hele landet er hjælpen altid inden for rækkevidde. Har du brug for en hjælpende hånd? Eller er du i tvivl om, hvordan du kan støtte en pårørende, der har brug for hjælp?
Er jeg alkoholiker?
Det er et svært spørgsmål at stille, og det er et svært spørgsmål at svare på – Hvornår er man alkoholiker?
Du er alkoholiker, hvis du bliver ved med at drikke, selvom du er klar over, hvilke sociale og fysiske konsekvenser dit misbrug medfører. Alkoholisme drejer sig ikke så meget om, hvor mange genstande du drikker, det er mere måden, du drikker på, der er afgørende:
- Drikker du ofte mere, end du har besluttet dig for?
- Prøver du gang på gang at nedsætte dit forbrug, måske med held i en periode, men ender du igen og igen i det samme mønster?
- Udtrykker folk omkring dig bekymring for dit alkoholforbrug?
Vær ærlig over for dig selv og dine pårørende – hvis du selv er ked af dit forbrug af alkohol, men ikke ved, hvordan du kan få det stoppet, står vi klar til at hjælpe dig.
Hvis du vil vide om du drikker for meget, så kontakt Tjele og få rådgivning, eller prøv alkoholtesten.
At være alkoholiker er ingen skam
Alkoholiker er et voldsomt ord i mange menneskers ører. Især hvis det bliver rettet mod dem selv, og ordet alkoholiker opfattes af de fleste som et skældsord.
Men, at være alkoholiker er blot betegnelsen for at være et menneske, der lider af alkoholisme. Misbrug af alkohol er et meget udbredt problem, der hvert år koster samfundet mange penge. Det er også en lidelse, som påfører mange enkeltpersoner og familier store problemer og stor fortvivlelse.
At være alkoholiker er stadig meget tabubelagt i Danmark, og derfor går der ofte lang tid, inden en alkoholmisbruger anerkender, at personen er alkoholiker.

Livet som alkoholiker gør stor skade på dit helbred og dine sociale relationer,
Alkoholisme har alvorlige konsekvenser
Alkoholisme er en alvorlig og kompleks lidelse, som i høj grad er arveligt betinget, men det er også en sygdom, der har både neurobiologiske og psykologiske elementer.
At være alkoholiker har en lang række fysiske og helbredsmæssige konsekvenser, og et stort forbrug af alkohol over længere tid kan bl.a. føre til:
- Abstinenser
- Skade af indre organer, særligt leveren
- Potensproblemer
- Forhøjet blodtryk
- Sukkersyge
- Demens
- Kræft
- Nedsat fertilitet
Derudover har det at være alkoholiker også store psykiske og sociale konsekvenser, både for alkoholikeren, som drikker for meget, men også for de pårørende.
De psykiske og sociale konsekvenser indebærer bl.a.:
- Uro
- Angst
- Rastløshed
- Søvnløshed
- Utilpashed
- Alkoholikerens evne til at vurdere konsekvenser af sine handlinger svækkes
- Alkoholikerens sædvanlige hæmninger svækkes
- Oftest indskrænkes alkoholikerens sociale netværk
Det er dog vigtigt at huske på, at alkoholisme ikke er et udtryk for en svag karakter, men derimod en lidelse, der skal tages alvorligt. Det er der efterhånden meget forskningsmæssig dokumentation for, hvilket kan hjælpe mange alkoholikere med at slippe ud af deres store skamfølelse.
Heldigvis er der hjælp at hente. Med professionel alkoholbehandling kan du komme ud af dit misbrug og få et godt liv uden alkohol.
Husk, at være alkoholiker er noget, du ikke selv kan gøre for, du er. Men det er noget, som du kan gøre noget ved, og vi står klar til at hjælpe dig allerede i dag.

Hvordan genkender man en alkoholiker?
Er du tæt på et menneske, som du mistænker for at være alkoholiker? Måske har du bemærket, at din kollega lugter af alkohol, eller måske er du bekymret for et alvorligt overforbrug af alkohol hos et familiemedlem eller en nær ven. Det er meget typisk, at man som pårørende tvivler på sine egne observationer og overvejer, om man ser spøgelser. Især hvis alkoholikeren selv afviser at have et alkoholproblem.
Men stol på din mavefornemmelse. De pårørende erkender næsten altid misbruget, længe før alkoholikeren selv. Og alkoholikere vil næsten altid afvise eller bagatellisere deres problem. Arbejdspladsen er ofte de sidste til at genkende en alkoholiker, så oplever du tegn på alkoholisme hos en kollega, er der stor sandsynlighed for, at der er tale om et alvorligt og længerevarende misbrug, der har været en belastning for alkoholikerens familie i en lang periode.
Hvis du vil føle dig sikker i din sag og se en liste over typiske kendetegn og adfærd, der kan hjælpe dig med at spotte en alkoholiker, kan du læse vores side om tegn og symptomer på alkoholisme.
Har du spørgsmål om, hvornår man er alkoholiker?
Ring til os, hvis du har spørgsmål om alkoholisme, eller om behandling af alkoholmisbrug.
Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Anne-Margrethe Overgaard
Rådgiver hos Tjele
Send os en e-mail
Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.
Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.
Er du afhængig?
Tæt på en afhængig?
Behandlingscenter Tjele
70 20 40 80
Behandlingscenter Tjele
Fastrupvej 3, 8830 Tjele
post@tjele.com
Ansøgninger: job@tjele.com
