Har du brug for at tale med en professionel om din pårørendes hashmisbrug?
Så ring til os på 70 20 40 80 – vi tager telefonen døgnet rundt.
Den svære situation
Det er ikke let at være pårørende til en hashmisbruger. Med rollen som pårørende følger nemlig både praktiske og følelsesmæssige udfordringer, der kan være svære at håndtere. Derfor efterlyser pårørende ofte konkret information om, hvad de kan gøre for at hjælpe, og hvordan de tackler situationen bedst muligt. Deres henvendelser handler ofte om:
1. Ansvarsfølelse og medskyld
De fleste pårørende føler et stort ansvar og vil gøre alt, hvad de kan, for at hjælpe. I nogle tilfælde påtager de sig endda skylden for misbruget. Det gælder særligt forældre, hvis barn er havnet i et hashmisbrug. De søger svar på, hvorfor deres barn er begyndt at ryge hash, og hvad de kunne have gjort anderledes. Det findes der ikke et simpelt svar på, men én ting er sikkert: Uanset om du er kæreste, forældre, søskende eller en nær ven, så er misbruget ikke din skyld.
2. Mistillid og savn
Et hashmisbrug kan let skabe mistillid mellem misbrugeren og de pårørende. Det kan være manglende tillid til, at misbrugeren fortæller sandheden om, hvor ofte og hvor meget hash, han eller hun ryger, men det kan også handle om stofbrugerens motivation for at gå i behandling. Det er en mistillid, der skal håndteres rigtigt for at bringe forholdet og familielivet tilbage på rette kurs – og det er det, de fleste pårørende ønsker. De savner nemlig den person, der er havnet i et misbrug, og vil gøre alt for at få ham eller hende tilbage.
3. Konfrontation og behandling
Langt de fleste pårørende drømmer om, at misbrugeren går i behandling, bliver stoffri og vender tilbage til en normal hverdag. Det kræver en konfrontation, der er planlagt og velovervejet. I afsnittet herunder kan du få gode råd til, hvordan du blive klar til den svære samtale.
Står du med samme udfordringer? Ring på 70 20 40 80 og få hjælp. Vores erfarne rådgivere sidder klar ved telefonen døgnet rundt.
Bliv klar til konfrontationen
Hvis konfrontationen bliver grebet rigtigt an, lykkes det i de fleste tilfælde at motivere misbrugeren til at gå i behandling. Der findes ingen opskrift på den perfekte konfrontation, men her er et par gode, efterprøvede råd, som kan være med til at skabe gode rammer for samtalen, og som øger sandsynligheden for, at misbrugeren tager imod behandlingstilbuddet:
- Timing: Konfrontationen er mest effektiv, når din pårørende ikke er påvirket.
- Deltagere: At være flere til stede, øger chancerne for at trænge igennem til misbrugeren.
- Forberedelse: Tag dig tid. God forberedelse er afgørende for udfaldet af samtalen.
- Behandlingstilbud: Hav kun ét behandlingstilbud klar. Sådan undgår du diskussioner.
- Konsekvenser og mål: Hav målet og konsekvenserne for øje under hele konfrontationen.
Har du brug for hjælp til konfrontationen? Hvert år hjælper vi pårørende med at blive klar til at konfrontere en af deres nærmeste og motivere dem til at gå i behandling for deres hashmisbrug. Har du brug for hjælp?
Så ring på 70 20 40 80 og få råd og vejledning til, hvordan du griber situationen an – vi tager telefonen hele døgnet rundt.
Sådan forbereder du dig
Forberedelsen er vigtig for samtalens udfald! Giv dig derfor god tid til at planlægge konfrontationen. Overvej, hvem der skal være med, hvornår skal det være, hvilken behandlingsmulighed, du vil tilbyde, og hvad konsekvenserne er, hvis dit familiemedlem eller din kæreste takker nej til behandling? Alt dette bør du overveje, inden du tager konfrontationen.
Behandlingsforløb for pårørende
At være i familie eller forhold med en misbruger er både hårdt og frustrerende – og det skaber utryghed, tvivl og tærer på ressourcerne og overskuddet i hverdagen. Derfor tilbyder vi et behandlingsforløb til pårørende. Forløbet tager udgangspunkt i den enkeltes situation og sætter fokus på de udfordringer, der kan gøre hverdagen uoverskuelig og problemfyldt for dig, ligesom vi taler om, hvordan misbruget påvirker jeres relation.
Familiesamtale
Behandlingscenter Tjele tilbyder en familiesamtale til de familier, der ønsker det.
Er du i tvivl?
Er du blevet i tvivl om, om der er tale om et misbrug?
Så tjek vores liste over de mest almindelige symptomer på hashmisbrug her.
Kontakt os på:
70 20 40 80
– og få en uforpligtende snak om din situation.
Det bedste udgangspunkt for at hjælpe et familiemedlem på rette vej, er at du stoler på din egen mavefornemmelse.