Har du et hashmisbrug eller kender du en, der har?
Vores misbrugsrådgivere sidder klar til at hjælpe dig døgnet rundt
på tlf. 70 20 40 80 – sammen skal vi nok finde en løsning.
Fra brug til misbrug af hash
For mange unge er hash et harmløst stof, men hash er ikke kun et festligt indslag. Det er et farligt og vanedannende stof, som man hurtigt kan udvikle afhængighed af – og efter kort tids hashrygning oplever mange, at der skal mere og mere til for at opnå den ønskede virkning. Det sker, fordi kroppen udvikler en tolerance over for hashpåvirkningen. At ryge hash ved festlige lejligheder kan derfor hurtigt udvikle sig til, at man ryger hash hver dag eller ofte, og i værste fald kan man ende med et reelt hashmisbrug. Det betyder, at hashrygning skal tages alvorligt på linje med brug og misbrug af andre skadelige stoffer.
Hashmisbrug er nemlig en behandlingskrævende lidelse, der kan ramme alle, som bruger stoffet – og vejen fra bruger til hashmisbruger kan være kort. Heldigvis er der gode muligheder for at modtage professionel behandling, støtte og vejledning.
Dem kan du læse meget mere om på vores side om hashafvænning og behandling af hashmisbrug.
Konsekvenser og bivirkninger ved misbrug af hash
Det er svært at påvise umiddelbare skadelige bivirkninger ved brug af hash i små doser. Derimod er der god dokumentation for, at længere tids forbrug af hash og hashafhængighed har en lang række både fysiske og psykiske konsekvenser. Her har vi samlet en liste over de mest almindelige symptomer på hashmisbrug og bivirkninger ved hashrygning. Dem bør du være opmærksom på, hvis du har mistanke om, at en i din omgangskreds har et hashmisbrug – eller hvis du selv har udviklet et stort forbrug af hash:
Fysiske konsekvenser ved hashmisbrug:
Hashmisbrug er forbundet med en lang række fysiske bivirkninger. Længere tids brug af hash øger blandt andet risikoen for:
- Helt almindelige sygdomme som fx forkølelse
- Lungekræft.
- Hjerteanfald
- Sterilitet
- Uregelmæssig menstruation
- Vækstforstyrrelse
De psykiske konsekvenser ved et hashmisbrug:
Hash indeholder op mod 80 stoffer, der påvirker hjernen. Det betyder, at der er en række psykiske bivirkninger ved at ryge hash. Særligt hvis man ryger hash hver dag eller hyppigt i en længere periode, er man i høj risiko for at opleve psykiske bivirkninger. De psykiske bivirkninger kan groft sagt inddeles i to kategorier: Her og nu-bivirkninger og mere langsigtede bivirkninger:
Her og nu-bivirkninger:
- Angst og panik
- Forvrængede sanser
- Nedsat reaktionsevne
- Søvnighed
- Tristhed og depression
Mere langsigtede bivirkninger er:
- Permanente skader på hjernen
- Indlæringsproblemer
- Hukommelsesproblemer
- Koncentrationsbesvær
- Personlighedsændringer
Genkender du nogle af symptomerne fra dig selv eller en i din omgangskreds, som ryger for meget hash? Så kontakt en af vores erfarne misbrugsrådgivere, der hver dag hjælper danskere med at komme ud af hashmisbrug.
De sidder klar til at hjælpe dig døgnet rundt på 70 20 40 80.
Hashpsykose
Udover ovenstående bivirkninger ved hashmisbrug, kan man også risikere at få en hashpsykose. En hashpsykose er en psykisk tilstand, som enten kan opstå i forbindelse med rusen eller i perioden efter. En hashpsykose kan beskrives som en periode med konstant angst og paranoia, hvor man føler sig forfulgt, utryg eller bange. En hashpsykose kan være kortvarig, men den kan også trække ud i dage eller i værste fald uger.
Er et hashmisbrug farligt?
Det korte svar er JA!
Hashmisbrug med alvorlig afhængighed af hash opstår oftere, end man måske skulle tro – og det medfører en lang række psykiske og fysiske bivirkninger. Men det er ikke kun sygdommens hyppige forekomst og de helbredsmæssige konsekvenser, der gør hashrygning farligt. Det er også måden, vi taler om stoffet på. Det er en udbredt holdning, at hash slet ikke er så skræmmende eller farligt som andre euforiserende stoffer. Nogle sammenligner endda hashrygning med at drikke alkohol – men det er en fejl. Der er nemlig stor forskel på, hvordan vi påvirkes af hash og alkohol.
Hash menes at indeholde ca. 420 kemiske stoffer, hvoraf op mod 80 påvirker hjernen; det vigtigste er stoffet tetrahydrocannabiol, også kaldet THC. THC er fedtopløselig i modsætning til alkohol, der er vandopløselig.
Mens alkohol forbrændes og relativt hurtigt bliver udskilt af kroppen, lagres THC i hjernens og kroppens fedtvæv. Med andre ord tager det lang tid, før hash er ude af kroppen. Det kan tage helt op til seks-ti uger efter rygning af hash, før hashen ikke længere kan spores i kroppen.
Graviditet og konsekvenser af hashmisbrug
Som gravid skal man altid tænke sig ekstra godt om. Gravide hashmisbrugere risikerer at påføre deres barn alvorlige skader – også på lang sigt. Udover at udsætte sig selv for fare, påvirker et hashmisbrug også det kommende barn og udsætter det for en lang række risici:
- Gravide hashmisbrugere har øget risiko at føde for tidligt.
- Barnet risikerer at have abstinenser og en for lav fødselsvægt.
- Cannabis kan være årsag til unormal celledeling i graviditeten, som kan medføre alvorlige arvelige defekter.
Undersøgelser peger desuden på, at børn af kvinder, der ryger hash i graviditeten er mere udsat for at blive født med defekter og psykiske forstyrrelser, ligesom de har øget risiko for at udvikle leukæmi.
Behandling af hashmisbrug der gør en forskel
Det er aldrig nemt at skulle erkende, at man har et misbrug og er blevet afhængig af hash. Det er sværere endnu at skulle påbegynde behandling. Ifølge en spørgeskemaundersøgelse foretaget i 2018, der omfatter 393 deltagere i behandling på Behandlingscenter Tjele, viser det sig dog, at behandlingen virkelig gør en forskel.
Har du fået de nødvendige værktøjer til at håndtere dit hashmisbrug?
Spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt deltagerne i vores misbrugsbehandling
Hele 94 % angiver nemlig, at de i ”meget høj” eller i ”høj” grad har tilegnet sig de nødvendige værktøjer til at holde sig ædru og clean efter endt forløb, mens kun 6 % svarer i “nogen grad” eller i “mindre grad”. Dertil oplever deltagerne generelt, at de er godt rustet til livet efter deres behandling.
Hvis du er pårørende til en hashmisbruger
Det kan være vanskeligt at få en misbruger til at erkende, at de har et problem, der kræver professionel behandling. Det gælder også for hashmisbrugere, der ofte har den holdning, at deres daglige forbrug er uskadeligt og har en gavnlig effekt på deres livskvalitet.
Men meget ofte oplever de nære pårørende det helt anderledes. En hashmisbruger bliver ofte initiativløs, energiforladt og nedtrykt og har måske svært ved at passe job eller skolegang. Som forælder, kæreste eller anden nær pårørende er det frustrerende at stå magtesløs på sidelinjen.
Det er næsten aldrig den hashafhængige selv, der tager initiativ til at gå i behandling. Hos Behandlingscenter Tjele får vi hver dag opkald fra bekymrede danskere, hvis pårørende er afhængige af hash eller andre substanser. Derfor har vi stor erfaring med at rådgive pårørende til at tage den svære samtale og motivere et menneske med hashmisbrug til at gå i behandling.
Det er gratis og uforpligtende at tage en snak med en af vores misbrugsrådgivere på telefonen eller til et møde. Lad os hjælpe jer med at tage første skridt til et liv uden hashmisbrug i familien.
Har du eller en af dine kære brug for hjælp til et hashmisbrug?
70 20 40 80
Kontakt os trygt og anonymt, hvis du ønsker at være det, og hør mere om vores behandlingstilbud.