Professionel behandling af ludomani

 

Ludomani er en sygdom på linje med andre afhængighedslidelser

 

Ludomani er en ødelæggende afhængighedslidelse med store personlige konsekvenser for ludomanen selv såvel som de nærmeste pårørende. Hos Tjele har vi stor erfaring med effektiv behandling af ludomani, og vi kan hjælpe dig til et bedre liv uden spilafhængighed.

 

Behandlingscenter Tjele har behandling af ludomani både i København og i Aarhus.

 

Behandling af ludomani er gratis

Spiller du for flere penge, end du har råd til? Låner du penge af andre for at spille? Prøver du at skjule, hvor meget du spiller? Oplever du konflikter med din familie pga. dit spil? Så har du måske brug for professionel behandling af din ludomani.


Vi kan hjælpe dig – og behandling for ludomani er gratis, da den er offentligt støttet af Sundhedsministeriet.
 

Behandling for ludomani lærer dig at håndtere din trang til spil, og du får en række værktøjer til at sikre, at du ikke falder i, når behandlingen er afsluttet.

 

Stiller du dig selv spørgsmålet - spiller jeg for meget? eller er du tæt på et menneske, der spiller?

Ring og tal med os og find ud af omfanget - og hvad der kan gøres, telefon 70 20 40 80, i dagtimerne kan du også ringe på 35 55 50 30.

 

Ludomani er en afhængighedslidelse

Ligesom afhængighed af alkohol, medicin eller andre stoffer er ludomani i dag en officielt anerkendt afhængighedslidelse. WHO's diagnosesystem ICD-10 anvendes, når diagnosen ludomani skal stilles.


Selve diagnosen som ludoman kaldes patologisk spillelidenskab, og mindst fem af nedenstående symptomer skal være opfyldt, for at diagnosen kan stilles:

 

  • Meget af tiden bruges til at tænke på spil (genoplevelse af tidligere spilleoplevelser, planlægning af næste indsats, spekulation over hvordan man skal få fat i penge til næste spil)

  • Stadig stigende indsats er nødvendig for at opnå den ønskede spænding

  • Forsøg på at kontrollere eller ophøre med at spille mislykkes

  • Patienten bliver irritabel og rastløs af at prøve at ophøre med pengespil

  • Man spiller for at undertrykke ubehagelige følelser som angst, hjælpeløshed, vrede eller depression

  • Efter at have tabt penge på spil, prøver patienten at dække tabene ved at fortsætte med at spille

  • Patienten lyver for at undgå, at andre får et indblik i spillebehovet

  • Det er nødvendig at ty til ulovlige handlinger som tyveri, underslæb, forfalskninger eller svindel for at finansiere spilletrangen

  • Vigtige person-, arbejds- eller karriereforhold kommer i fare på grund af spilletrangen

  • Patienten tyr til hjælp fra andre til at komme ud af en desperat finansiel situation, som spilleriet har forårsaget

 

Genkender du dig selv i flere af disse punkter, lider du med stor sandsynlighed af ludomani. Har du en pårørende, som spiller for meget, og som du mener, er ludoman?

Listen kan være et godt værktøj til at tage den svære samtale og gøre det klart for en ludoman, at han eller hun har brug for behandling.


Ludomani et voksende problem med mange konsekvenser

Pengespil bliver stadig mere almindeligt, og med udbredelsen vokser også antallet af ludomaner. Ludomani rammer ligesom afhængighed af alkohol og medicin bredt uanset alder, køn og social status. Dog ser det ud til, at et noget større antal mænd end kvinder bliver spilafhængige.


Spillelidenskab har store konsekvenser for den enkelte, for de nærmeste og for samfundet.


Det bliver sværere og sværere for ludomanen at få økonomien til at hænge sammen, og ofte er der ikke penge til at betale de almindelige faste udgifter. Psykiske konsekvenser af ludomani omfatter skyld og skam, angst, misbrug, personlighedsforstyrrelser, ligesom ludomaner har øget tendens til depression og selvmordstanker.

 

Er du pårørende til en ludoman?

For hver ludoman regner man med, at fem til ti andre personer er involveret. Især partner og børn til den afhængige rammes. Hvis du har en ludoman i dit liv, kender du sandsynligvis alt til løgne, fortielser og brudte løfter om at stoppe med at spille. Virkeligheden for de fleste ludomaner er dog, at deres afhængighed blot eskalerer, hvis de ikke får hjælp i form af professionel behandling.


Som pårørende er du altid velkommen til at ringe på 70 20 40 80 eller 35 55 50 30 og tage en uforpligtende snak med en af vores misbrugsbehandlere. Vi kan give dig hjælp og værktøjer til at tage den svære snak og motivere din pårørende til behandling for sin ludomani.

 

Hvorfor udvikles ludomani?

Hvorfor nogle mennesker er mere disponerede end andre for at udvikle afhængighed herunder ludomani, ved vi ikke tilstrækkeligt om. Uanset hvad er det er ikke din skyld, hvis du er ludoman. Du er et menneske, der har behov for hjælp til at slippe din afhængighed og komme videre med dit liv.

 

Kom i behandling for din ludomani i dag 

Ring til en af vores erfarne behandlere på 70 20 40 80 eller 35 55 50 30 og få en snak, hvis du selv eller en pårørende er ludoman. Vi svarer 24 timer i døgnet alle ugens dage. Vores rådgivning er uforpligtende og helt anonym.