Misbrug af kokain

 

Misbrug af kokain. Kokain er meget afhængighedsskabende

 

Kokain er et meget vanedannede stof, som meget hurtigt bliver til kokainmisbrug og kokain afhængighed.

 

Kokain kaldes tit for et feststof, og det er ofte sådan, det starter. Efterhånden er virkeligheden, at kokainmisbruget bliver mere og mere en hverdagsting.

 

Fakta om kokain

Kokain virker hurtigt og stimulerer centralnervesystemet:

 

  • Puls og åndedræt bliver hurtigere

  • Blodtrykket stiger

  • Kropstemperaturen stiger

  • Søvntrang undertrykkes

  • Appetitten daler

 

Kokain giver også  en følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed, derfor kalder man det også somme tider for en "upper". Og stoffet forstærker følelser - også følelser som irritabilitet, rastløshed, vrede og nedtrykthed.

 

Kokainmisbrug er svært at se i øjnene

En kokainmisbruger er ofte en ressourcestærk person med job eller i gang med en uddannelse.

 

Ofte er det startet med et mindre  weekendforbrug. Men da kokain er meget afhængighedsskabende udvikler det sig tit til at blive noget, man også gør til hverdag, og så kan man tale om kokain afhængighed.

 

Fordi kokain først og fremmest giver en psykisk afhængighed, og fordi mange kokainmisbrugere er i job eller uddannelse og i stand til at passe deres forpligtelser, er det ofte meget svært at se i øjnene, at det har udviklet sig til et decideret kokainisbrug eller kokain afhængighed.

 

Kokainmisbrug har alvorlige bivirkninger

Kokain skaber hurtigt psykisk afhængighed af stoffet. 


Symptomer på kokain afhængighed er ofte en langvarig nedtur med søvnforstyrrelser, manglende energi, nedtrykthed, irritabilitet,
manglende sexlyst og stærk stoftrang.


Kokain har alvorlige bivirkninger. Hvis du jævnligt bruger stoffet kan det give alvorlige psykiske symptomer og andre bivirkninger som sygelig mistænksomhed, angst, anspændthed og depression samt risiko for kokainpsykose præget af vrangforestillinger.
 

Selvom den psykiske afhængighed umiddelbart er den mest iøjnespringende ved misbrug af kokaim, er der også risiko for fysiske skader ved længere tids brug. Vi taler her om risiko for kokain bivirkninger som hjerneskader, hjerteproblemer og åndedrætsvanskeligheder.

 

Endelig kan kokain give en dødelig forgiftning med kramper, åndedrætssvigt eller hjertesvigt.

 

Få hjælp til at komme ud af dit kokainmisbrug

Er du eller en, du kender, endt i et kokainmisbrug? Læs mere om behandling af kokain afhængigheden her - eller ring til os på tlf. 70 20 40 80 for en uforpligtende snak. Telefonen er åben 24 timer i døgnet.