Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Misbrug af kokain

 

Misbrug af kokain. Kokain er meget afhængighedsskabende

 

Kokain er et stærkt vanedannede stof, som meget hurtigt udvikler sig til et kokainmisbrug og kokainafhængighed.

 

Kokain kaldes tit for et feststof, og det er ofte sådan, det starter. Efterhånden er virkeligheden, at kokainmisbruget bliver mere og mere en hverdagsting.

 

Hvad gør kokain ved kroppen?

Kokain virker hurtigt og stimulerer centralnervesystemet:

 

  • Puls og åndedræt bliver hurtigere

  • Blodtrykket stiger

  • Kropstemperaturen stiger

  • Søvntrang undertrykkes

  • Appetitten daler

 

Kokain giver også en følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed, derfor kalder man det også somme tider for en "upper". Desuden forstærker stoffet følelser - også følelser som irritabilitet, rastløshed, vrede og nedtrykthed.

 

Kokainmisbrug er svært at se i øjnene

En kokainmisbruger er ofte en ressourcestærk person med job eller i gang med en uddannelse.

 

Ofte er det startet med et mindre weekendforbrug, men da kokain er meget afhængighedsskabende, udvikler det sig tit til at blive noget, man også gør til hverdag, og det er her man kan tale om kokainafhængighed.

 

Fordi kokain først og fremmest giver en psykisk afhængighed og fordi mange kokainmisbrugere er i job eller uddannelse og dermed i stand til at passe deres forpligtelser, er det ofte meget svært for dem at se i øjnene, at det har udviklet sig til et decideret kokainmisbrug eller afhængighed af kokain.

 

Kokainmisbrug har alvorlige bivirkninger

Kokain skaber hurtigt psykisk afhængighed af stoffet. 


Symptomer på kokainafhængighed er ofte en langvarig nedtur med søvnforstyrrelser, manglende energi, nedtrykthed, irritabilitet,
manglende sexlyst og stærk stoftrang.


Kokain har alvorlige bivirkninger. Hvis du jævnligt bruger stoffet, kan det give alvorlige psykiske symptomer og andre bivirkninger som sygelig mistænksomhed, angst, anspændthed, depression samt risiko for kokainpsykose præget af vrangforestillinger.
 

Selvom den psykiske afhængighed umiddelbart er den mest iøjespringende ved misbrug af kokain, er der også risiko for fysiske skader ved længere tids brug. Vi taler her om risiko for bivirkninger af kokain som hjerneskader, hjerteproblemer og åndedrætsvanskeligheder.

 

Endelig kan kokain give en dødelig forgiftning med kramper, åndedrætssvigt eller hjertesvigt.

 

Få hjælp til at komme ud af dit kokainmisbrug

Er du, eller en du kender, endt i et kokainmisbrug? Læs mere om behandling af kokain afhængigheden her - eller ring til os på tlf. 70 20 40 80 for en uforpligtende snak. Telefonen er åben 24 timer i døgnet.