Afhængighed af amfetamin og speed

Afhængighed af amfetamin og speed

Amfetamin minder på mange måder om kokain, og begge er nogle af de mest udbredte feststoffer i Danmark. Både amfetamin og kokain virker opkvikkende og giver langt hen ad vejen den samme form for rus. De giver selvtillid og øger følelsen af ‘at være på dupperne’ – derfor kaldes amfetamin også for speed.

Der er dog enkelte punkter, hvor amfetamin adskiller sig fra kokain. Amfetamin er billigere end kokain, og det har en længerevarende effekt, fordi stoffet bliver meget længere i kroppen. Det gør det mere afhængighedsskabende.

For mange begynder et misbrug af amfetamin da også til fester i weekenden, men udvikler sig hen ad vejen til en afhængighed, jo større doser der skal til for at opnå en effekt af det euforiserende stof. Afhængighed af amfetamin har alvorlige skadevirkninger på helbredet både fysisk og psykisk. Man kan udvikle søvnproblemer, og psykiske lidelser som depression, paranoia, angst og psykoser ses ved længere tids brug af stoffet.

Læs her mere om, hvordan amfetamin påvirker kroppen, og hvordan du kan få hjælp til behandling af amfetaminafhængighed.

Få hjælp til behandling af amfetaminafhængighed

Tjele kan hjælpe dig, hvis du selv eller en af dine nærmeste er afhængig af amfetamin. Vi har mere end 30 års erfaring med at hjælpe folk ud af stofmisbruget, og vi tilbyder professionel behandling på behandlingscentre i hele landet.

Symptomer på afhængighed af amfetamin

Tager man amfetamin i weekenden, kan det hurtigt udvikle sig til et misbrug – nogle gange uden man selv er klar over, at man er blevet afhængig. Kroppen vil efterhånden vænne sig til stoffet, og derfor bliver virkningen langsommere.

Er du usikker på, om du har udviklet amfetaminafhængighed, eller er du pårørende til en, som måske har, kan du se, om du genkender nogle af tegnene på amfetaminafhængighed, som er listet her.

Tegn på amfetaminafhængighed:

  • Nedtrykthed
  • Problemer med at sove
  • Ingen energi
  • Bliver nemt irriteret
  • Stoftrang
  • Manglende lyst til sex
  • Langvarige nedture

Har man udviklet afhængighed til amfetamin, kræver det professionel hjælp og behandling at komme ud af sit misbrug.

Hvis du kan genkende et eller flere af tegnene på amfetaminafhængighed, kan du ringe til os på 70 20 40 80 og høre nærmere om, hvordan du eller dine nærmeste får hjælp til videre behandling.

Der er bivirkninger ved at tage amfetamin

Det kan have mange skadevirkninger at indtage amfetamin. Når rusen aftager, oplever mange at sidde tilbage med en efterfølgende nedtur. Afhængighed af amfetamin påvirker nemlig psyken, og derfor er der risiko for at udvikle forskellige psykiske lidelser, når man er afhængig af amfetamin.

De psykiske bivirkninger ved amfetamin er:

  • Modløs
  • Tristhed
  • Angst
  • Mistænksomhed
  • Depression
  • Paranoia og risiko for psykoser med hallucinationerne

Nedturen gør, at man bliver modløs, trist og nogle gange paranoid. Selvom mange føler sig trætte, kan det være svært at sove. Det kan derfor især være meget farligt for folk med forhøjet blodtryk eller hjerteproblemer at tage amfetamin.

Har man taget amfetamin over længere tid, kan der opstå bivirkninger som angst, depression og i nogle tilfælde hallucinationer. Hallucinationerne kan optræde i forbindelse med psykoser.

Er du, eller en af dine nærmeste, afhængig af amfetamin?

Ring 70 20 40 80 og få en uforpligtende snak

Telefonen er åben alle dage og døgnet rundt

Metamfetamin

En anden og stærkere type af amfetamin er metamfetamin. Særligt for metamfetamin er, at virkningen er 3-5 gange stærkere end amfetamin, og det er derfor mere afhængighedsskabende. Desuden kan stoffet ryges, hvilket også adskiller sig fra amfetamin.

Ligesom amfetamin giver metamfetamin en følelse af, man har meget energi, og selvtilliden stiger. Effekten er blot større, og på samme måde er nedturen også mere udtalt, når den rammer. Derfor er der særlig stor risiko for at blive afhængig af metamfetamin, når man først har prøvet det.

De alvorlige bivirkninger af amfetaminmisbrug er blandt andre paranoia og risiko for psykoser med hallucinationer.

Overdosis og forgiftning

Har man indtaget for meget amfetamin, kan man få en forgiftning. Symptomerne på en forgiftning viser sig ved udvidede pupiller, hovedpine, feber og kvalme. I nogle tilfælde kan der opstå krampe.

En overdosis af amfetamin kan resultere i en akut dødelig forgiftning, hvor kropstemperaturen øges markant. Dette kan ske, uanset om det er første gang, man indtager stoffet, eller ved længere tids brug af amfetamin.

Blandingsbrug af amfetamin og andre rusmidler

Når man tager amfetamin, er det svært at tolke kroppens signaler, fordi de bliver dulmet af det euforiserende stof. Mange tror derfor, de kan indtage mere alkohol, når de har taget amfetamin. De to rusmidler bruges ofte sammen, men da alkohol sløver, mens amfetamin opkvikker, kan det resultere i voldelig adfærd. Desuden kan man få alkoholforgiftning, fordi man ikke kan fornemme, hvor meget alkohol, man kan indtage.

Når rusen aftager efter at have indtaget amfetamin, vælger nogle at bruge andre euforiserende stoffer som fx hash til at dulme den efterfølgende nedtur. På den måde kan der opstå et blandingsbrug til andre stoffer.

Pårørende til amfetaminafhængig

Som pårørende kan det være svært at se sine nærmestes destruktive adfærd, og opleve løgne og svigt på grund af misbruget.

Desværre er de færreste amfetaminafhængige, der selv er motiveret for behandling, og langt de fleste misbrugere går da også først i stofmisbrugsbehandling, fordi de pårørende har stillet tydelige krav om behandling.

En motiverende samtale skal forberedes grundigt for at få et godt resultat. Man skal forberede hvad man vil sige, hvornår man skal sige det, og hvordan man får det sagt. Jo bedre forberedelse – desto større er sandsynligheden for succes.

Har du spørgsmål om afhængighed af amfetamin?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om afhængighed af amfetamin eller vores behandlingstilbud. Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.