Hvad er et misbrug?
Medafhængighed kaldes også for et misbrug, og det er en mental tilstand, som ses hos nære pårørende til en person, der har et misbrug. At være medafhængig er et udtryk for, at man glemmer sine personlige behov for at forsøge at opfylde andres, og det kan ses i den pårørendes adfærd, handlemønstre og reaktioner. Det er ikke unormalt at man som pårørende:
- Glemmer sig selv og skubber sine egne problemer til side.
- Mangler evnen til at tage vare på sig selv.
- Forsøger at kontrollere alt og alle omkring sig.
- Giver sig selv skylden for alt, hvad der går galt.
- Er bange for at begå fejl – selv de små fejl.
- Føler skam, utilstrækkelighed og vrede.
- Stoler ikke på sig selv og sine følelser.
70 20 40 80
Er du medafhængig og har brug for hjælp?
Kontakt os i dag, vi sidder klar 24 timer i døgnet alle ugens syv dage.
Konsekvenserne af medafhængighed
Medafhængighed har både konsekvenser for misbrugeren og medmisbrugeren. For selvom medmisbruget er opstået med ønske om at hjælpe, så kan det sagtens have den modsatte effekt.
Konsekvenser for misbrugeren
Efterkommer du for eksempel din partners ønske om at skjule misbruget over for vedkommendes arbejdsplads, så kan det godt virke som en hjælp, men i virkeligheden bidrager du til at gemme problemet væk og hjælper dermed misbrugeren med at forblive i misbruget. De gode intentioner, der ligger til grund for den adfærd og de handlemønstre, den medafhængige har udviklet, kommer altså ikke misbrugeren til gode eller bidrager til at hjælpe vedkommende ud af den problematiske situation.
Konsekvenser for medmisbrugeren
Det er hårdt at opgive alt for at hjælpe andre. Og frustrationerne kan let hobe sig op, hvis hjælpen ikke giver resultater. Kort fortalt kan medafhængighed udvikle sig til en lidelse, som kræver behandling. Hos Tjele behandler vi medafhængighed ved at lære medmisbrugere at tackle den situation, de er havnet i og forholde sig til deres egen rolle. Derudover får de redskaber, som kan hjælpe dem med at bryde med de handlemønstre og den adfærd, de har tillagt sig.
Behandling for medafhængighed
Man taler ofte om medmisbrug hos pårørende til alkoholikere, men medafhængighed kan opstå, uanset hvilken type misbrug, der er tale om. Er du medmisbruger til en, der har udviklet en anden type afhængighed, fx hash eller kokainmisbrug, så kan du selvfølgelig stadig deltage i vores behandlingsforløb for medafhængige.
Læs mere om tilbuddene til de pårørende her.
Er du medafhængig og har du brug for hjælp? Så er du altid velkommen til at ringe til os og få en uforpligtende snak om din situation.
70 20 40 80
Hos os sidder der altid en kompetent medarbejder klar til at tale med dig.