Behandlingscenter Tjele Søgården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Alkoholisme - en alvorlig lidelse med store konsekvenser

 

Alkoholisme er en kronisk sygdom


Lider du eller en af dine nærmeste af alkoholisme? Det har alvorlige konsekvenser for alkoholikeren selv, såvel som for de nærmeste pårørende, når der drikkes for meget alkohol.

 

Sygdomme, manglende evne til at passe job og familie, skyldfølelse, brudte løfter og konflikter er nogle af de konsekvenser, der følger med, når man selv eller ens pårørende er ramt af alkoholisme og har et alkoholmisbrug
 

Alkoholisme er en sygdom, der påvirker hele familien. Men med professionel behandling er det muligt at få et bedre liv, som ikke er påvirket af alkoholproblemerne. Hos Tjele har vi mere end 25 års erfaring med at hjælpe folk med alkoholisme til et godt liv uden alkohol.

 

Kan alkoholisme helbredes?

Vores erfaring er, at alkoholisme - også kaldet alkohol-afhængighedssyndrom, ikke kan helbredes, så man kan få et normalt forhold til alkohol – men, sygdommen kan standes, og du kan få et godt liv som ædru. 

 

Ved at gå i behandling for alkoholisme hjælper vi dig med at håndtere din afhængighed, og du lærer strategier til at fortsætte livet som ædru – også efter endt behandling. Med en Minnesotabehandling hos Tjele kan du lære at leve godt med sygdommen.

 

Alkoholisme – selve sygdomsforløbet

Alkoholisme er ofte arveligt – både genetisk og i form af social arv. Fysisk er der tale om en altomfattende påvirkning og ændring af organismens cellestruktur.

Kroppen vænnes simpelthen til et stort indtag af alkohol, og har man et alvorligt alkoholmisbrug, føler man sig ligefrem syg, hvis man stopper med at drikke.


Psykisk er det helt afgørende kontroltabet – den afhængige er ikke i stand til selv at kontrollere sit forbrug af alkohol. Derfor er et liv med alkoholisme oftest præget af gentagne løfter om at stoppe med at drikke. Løfter som man giver til både sig selv og sine pårørende, men som man gang på gang oplever, at man ikke er i stand til at holde.


Når først alkoholafhængighed er udviklet, kan man ikke helbrede sig selv. Alkoholisme er en kronisk sygdom, og det kræver erfaren og professionel hjælp at komme videre i livet. Det ved vi hos Tjele, hvor vi gennem mere end 25 år har hjulpet tusindvis af danskere med at håndtere deres alkoholisme.


Symptomerne hos et menneske, der lider af alkoholisme, følger nogenlunde det samme mønster og illustreres i Jellinek-kurven.

 

Definition på sygdommen alkoholisme

Verdenssundhedsorganisationen optog i 1950’erne alkoholisme på listen over anerkendte sygdomme. Deres definition består af de 6 nedenstående punkter, der tilsammen definerer sygdommen alkoholisme. Det er også de 6 punkter, din læge tager udgangspunkt i, hvis du taler med ham/hende om dit alkoholforburg.

 

Kriterier for alkoholisme

 • Trang (craving)

 • Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen

 • Abstinenssymptomer eller indtagelse for at ophæve eller undgå disse

 • Toleranceudvikling

 • Dominerende rolle med hensyn til prioritering og tidsforbrug

 • Vedblivende brug trods erkendt skadevirkning


Er tre eller flere af disse kriterier til stede i en måned eller flere gange på et år, er der tale om afhængighedssyndrom, dvs. at du har udviklet alkoholisme og har brug for professionel hjælp til din sygdom.

 

Du kan læse mere om symptomerne på alkoholisme her

 

Misbrug af alkohol har alvorlige konsekvenser

Mange alkoholikere vil ikke indse deres alkoholisme og forklejner de negative konsekvenser ved deres store forbrug af alkohol. Men faktum er, at alkoholisme er ødelæggende for både familielivet og helbredet. Faktisk viser undersøgelser, at alkohol er årsag til næstflest sygdomme hos danskerne – efter rygning.

 

Ud over de velkendte leverskader, kan alkoholisme forårsage sygdomme som:

 

 • Forhøjet blodtryk

 • Nedsat potens

 • Fertilitetsproblemer

 • Maveblødning

 • Hjerneblødning

 • Betændelse i bugspytkirtlen

 • Demens

 • Kræft i mund, svælg og strube

 • Knogleskørhed


Samt en lang række andre alvorlige og potentielt livstruende sygdomme. Læs mere om de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser ved alkoholisme her

 

Det er altså helt essentielt, at du som drikker for meget alkohol, eller har en pårørende med alkoholisme, sørger for at komme i behandling for sygdommen.
 

Alkoholisme - der er en vej ud

Kan man få et godt liv uden brug af stemningsændrende stoffer? Ja, udsigterne er gode, hvis man erkender sit problem og vælger at gå i alkoholbehandling. Hos Tjele har vi hjulpet mange tusind danskere med alkoholisme til at blive ædru og få et bedre liv – og vi kan også hjælpe dig.


Kontakt os i dag for en uforpligtende snak.

Vores rådgivere har mange års erfaring med alkoholisme og kan sætte sig ind i din situation. Telefonerne er åbne 24 timer i døgnet alle ugens syv dage – 70 20 40 80.