Alkohol blackout

Alkohol blackout – når hukommelsen svigter dagen derpå

Mange har prøvet at vågne op en morgen efter en tur i byen og have svært ved at huske alle detaljer fra aftenen og nattens forløb. Årsagen til den svingende hukommelse er alkohol, der har påvirket hjernen og sat den ud af kraft.

Følelsen af ikke at kunne huske, hvordan man er kommet hjem, og om man har sagt eller gjort dumme ting i løbet af aftenen, kan være meget ubehagelig at vågne op til og give store bekymringer.

Her kan du læse mere om, hvad der sker, når man oplever et alkoholrelateret blackout, og om blackouts har relation til alkoholmisbrug.

Et tegn på alkoholmisbrug

Har du gentagne gange oplevet at få et blackout, og føler du ofte et tab af kontrol i forbindelse med indtag af alkohol, kan det være tegn på et alkoholmisbrug. Er du i tvivl, så er der hjælp at få hos Behandlingscenter Tjele. Vi sidder klar ved telefonerne på 70 20 40 80, til at tage en snak om din situation.

Hvad er et blackout?

Et blackout kan bedst beskrives som et sort hul i hukommelsen. Når man drikker meget alkohol, bliver hjernen forgiftet, og det medfører hukommelsestab.

I ædru tilstand dannes erindringer i hjernen først i korttidshukommelsen og flyttes derefter til langtidshukommelsen. Store mængder alkohol udløser en kemisk reaktion i hjernen, der forstyrrer denne proces og forhindrer hjernen i at optage nye erindringer. Når man er blackoutet af alkohol, fortsætter hjernen med at behandle information, men den er ikke i stand til at danne nye erindringer.

Mange genstande på kort tid er ofte årsagen til, at man får blackout af at drikke alkohol. Hvis man eksempelvis drikker shots, får man hurtigt alkohol i blodet, og det øger risikoen for at opleve hukommelsestab. Derudover kræver det en stor mængde alkohol, og dermed en høj promille, at få et blackout. Kombinerer man alkoholen med stoffer eller andre rusmidler, kan der også opstå blackouts.

Hvorfor får man blackout, når man drikker?

De fleste har oplevet, at det kniber med hukommelsen efter en våd aften i byen. Men for nogle er hukommelsestab hyppigere efter at have indtaget alkohol, end det er for andre, og det kan være et tegn på misbrug.

Blackouts opstår, når man er meget beruset, og hvis man gentagne gange oplever at få blackouts, kan det hænge sammen med, at man har svært ved at styre sit alkoholindtag. Man har altså svært ved at stoppe, når man først kommer i gang med alkoholen. Det kaldes kontroltab i fagsprog.

Helt konkret betyder kontroltab ‘nedsat kontrol med fortsat alkoholindtagelse, når man først begynder at drikke’. Det er et af alkoholismens mest markante kendetegn. Det vil altså sige, at hvis man ofte oplever blackouts, er det sandsynligvis, fordi man har svært ved at styre sit alkoholindtag, og man har derfor formentlig et alkoholproblem.

Har du svært ved at styre indtaget af alkohol?

Ring 70 20 40 80

Vores telefoner er døgnåbne.

Det kan være farligt at få blackouts

Selvom hjernens erindringsfunktioner vender tilbage, når alkoholen aftager, er det ikke ufarligt at få blackouts.

Det er især et problem, fordi den berusede, der har et blackout ofte ikke er klar over, at det sker. Når man ikke ved, hvad man foretager sig, er der risiko for at bringe andre mennesker og sig selv i fare.

Store mængder alkohol øger chancerne for, at man ender i en ulykke. Det kan eksempelvis være drukne- fald- eller trafikulykker. Man kan også udsætte andre for overskridende adfærd eller begå kriminelle handlinger, når man ikke er bevidst om, hvad man foretager sig.

Alkoholen har også konsekvenser for hjernens funktioner. Når et blackout indtræder, er det en akut forgiftning af hjernen. Sker det ofte, vil der opstå permanente skader på hjernen, der kan resultere i kronisk hjerneskade og alkoholdemens.

Det kan være særdeles skamfuldt at opleve blackouts og ikke vide, hvad man har foretaget sig mens man var påvirket af alkohol.

Har blackouts relation til alkoholisme?

I og med det kræver en høj promille at få et blackout, kan gentagne blackouts være tegn på, at man har svært ved at kontrollere sit alkoholindtag.

At drikke sig til et blackout en enkelt gang, behøver derfor ikke være udtryk for, at der er tale om misbrug. Men oplever man ofte, at blackouts følger med, når man har drukket alkohol, kan det have relation til alkoholisme. Det hænger sammen med, at man har svært ved at håndtere, hvor meget alkohol man kan drikke.

Har man ikke en stopklods til at stoppe indtaget af alkohol, er der større chance for at have eller udvikle et misbrug.

Sådan undgår man blackouts

Der er forskellige ting at gøre for at undgå hukommelsestab efter at have drukket alkohol:

  • Undgå at drikke for meget og generelt være opmærksom på, hvor mange genstande man indtager.
  • Sørg for at promillen ikke ryger for hurtigt i vejret. Det kan man eksempelvis gøre ved ikke at drikke på tom mave og ved at undgå shots.
  • Spis et fedtholdigt måltid, inden man begynder at drikke, forsinker optagelsen af alkohol i blodet og er derfor med til at sænke farten på promillen.

Desuden er det en god idé at drikke vand mellem genstandene – det hjælper også på tømmermænd dagen efter.

Er du pårørende til en, der drikker sig til blackouts?

Det kan være meget belastende at være pårørende til en, der drikker med voldsomt kontroltab.

Man kan frygte at skulle gå ud og deltage i sociale arrangementer, fordi man er bange for, at vedkommende ender med at drikke sig meget beruset. Det kan skabe både ubehagelige og pinlige episoder, og mange vælger derfor helt at undgå at tage til fester eller se andre i sociale sammenhænge.

Det er også meget utrygt at være pårørende til en, der drikker i en sådan grad, at vedkommende ikke kan passe på sig selv.

Har du spørgsmål om alkohol blackout?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om alkohol blackout eller vores behandlingstilbud til alkoholmisbrugere.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.