Misbrug øger risikoen for ulykker

Misbrug påvirker arbejdsmiljøet, men øger også risikoen for arbejdsulykker og spiritus/narkokørsel

Der har i en årrække været meget fokus på den indflydelse, alkoholmisbrug har haft på arbejdspladsen og på arbejdsmiljøet.

De seneste år har vi dog også fået øjnene op for stoffernes indtog på arbejdsmarkedet. Dermed er der kommet mere fokus på risikoen for arbejdsulykker herunder risikoen for ulykker, når man kører bil påvirket af hash, kokain, medicin eller andre stoffer.

Det kan være, man kører truck på arbejdspladsen eller laver andre ting med maskiner. Måske kører man påvirket i firmabil/lastbil eller egen bil. Ingen tvivl om, at misbrug påvirker ens reaktionsevne og dømmekraft i mange sammenhænge og dermed også i arbejdssituationer.

Narkokørsel

Politiet har fået større fokus på narkokørsel de seneste år. Der blev således for 4. år i træk taget flere narkobilister end spritbilister i 2020.

Ifølge Rigspolitiet var der i 2020 tale om 7.048 sigtelser for spirituskørsel og 9.989 sigtelser for narkokørsel, hvilket svarer til 42 % flere narkobilister end alkoholbilister.

Der har den seneste tid i pressen været fokus på, at politiet i razziaer har taget lastbilchauffører, der har kørt store vogntog påvirket af hash/kokain. Det er noget, vi skal tage alvorligt og give viden og redskaber til at håndtere. Det er dog også vigtigt at understrege, at som med alkohol findes stofafhængighed i alle sociale lag og i alle aldre på den sociale rangstige. Ofte kan det være dygtige medarbejdere, der bruger stimulanser for at kunne præstere og klare endnu mere.

Der skal viden til omkring misbrug, hvordan det påvirker arbejdspladsen, og hvordan man griber ind i tide. Omvendt er det også vigtigt at stille konsekvenser overfor misbruget, hvis det fortsætter, og den pågældende ikke vil stoppe misbruget. At den pågældende medarbejder kan få den rette hjælp og komme tilbage på sporet igen, er til gavn for alle involverede. Det er derfor vigtigt, at der tilbydes hjælp og misbrugsbehandling, såfremt en medarbejder har udviklet en afhængighed.

En god konkret misbrugspolitik

En god misbrugspolitik bør være kort, konkret og indeholde følgende:

  • En beskrivelse af formålet med misbrugspolitikken.
  • Misbrug på arbejdspladsen:
    Hvad gør man ved mistanke?
    Hvem skal man kontakte?
    Retningslinjer ved eventuelt brug af tests.
    Hvad skal der ske?
  • Tilbud om behandling.
  • Sanktioner.

Det gavner arbejdsmiljøet, når der sendes et klart signal til hele organisationen om, at misbrug er noget, som arbejdspladsen tager alvorligt og gør noget ved. Berøringsangsten og tabuet formindskes, hvilket er til gavn for både den afhængige, kollegerne, og det minimerer risikoen for arbejdsulykker.

Vil du vide mere om, hvordan I tackler misbrug på din arbejdsplads, og har du brug for råd og sparring også i forhold til at få udarbejdet/opdateret jeres misbrugspolitik, er du velkommen til at kontakte os på.

Behandlingscenter Tjeles Dare to Care koncept er målrettet misbrugsproblematikker på arbejdspladsen og har i en lang årrække hjulpet virksomheder med at håndtere misbrug på en værdig, effektfuld og konstruktiv måde.

Du er altid velkommen til at kontakte Christina Bredahl Frederiksen eller Anne-Margrethe Overgaard på telefon 70 20 40 80. Vi vil guide dig og tilpasse den rådgivning/sparring I har brug for i din virksomhed i en god sags tjeneste.

Det eneste, man ikke må gøre ved misbrug, er ikke at gøre noget.

Anne-Margrethe Overgaard
Misbrugskonsulent/leder af Dare to Care Sjælland

Vejledning om misbrugspolitik på arbejdspladsen

Ring 70 20 40 80

Har du spørgsmål?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om misbrug, eller om behandling af misbrug.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.