Shopaholic – når køb bliver til en afhængighed

Ordet shopaholic bliver ofte brugt i sjov om mennesker, der bruger lidt for mange penge, men for mennesker, der har udviklet købemani – shopaholics – kan besættelsen af at købe ting have voldsomme og alvorlige konsekvenser både for den, der køber, og hendes eller hans familie.

De fleste kender til glæden ved at købe nyt eller gøre et godt kup, og mange har nok også prøvet at købe noget, som man ikke rigtigt har brug for – og måske heller ikke helt råd til. Men for shopaholics udvikler køb sig til et reelt misbrug.

En shopaholic er afhængig af den udløsning af belønningsstoffer i hjernen, som sker, når de køber. Køb bliver en besættelse, der dæmper negative følelser og giver et kick, og når købetrang udvikler sig til en besættelse, kaldes det købemani.

For shopaholics i Danmark er behandlingsmulighederne begrænsede. Derfor tilbyder Tjele nu i samarbejde med Dansk MisbrugsBehandling ambulant behandling for dig, der er shopaholic.

Få rådgivning om købemani

70 20 40 80

Ring døgnet rundt og få en uforpligtende og anonym snak med en alkoholrådgiver.

Købemani – en lidelse uden diagnose

Shopaholics har den udfordring, at der ikke eksisterer nogen officiel anerkendt diagnose for købemani.

Købemani og ludomani har mange fællestræk – men hvor ludomani er optaget i de officielle diagnosesamlinger, er købemani det (endnu) ikke. Og når der således ikke findes en diagnose for shopaholics, er der er desværre ingen hjælp at hente hos ens læge eller i det offentlige system generelt.

Tjele Dansk MisbrugsBehandling er et af de eneste steder i Danmark, hvor man som shopaholic kan få specialiseret behandling for købemani.

Hvem bliver shopaholics?

Når det at købe ting har en dominerende plads i ens tanker, når det fører til konflikter i ens familie, og man mister kontrollen i en grad, så det påvirker økonomien, lider man af købemani – man er shopaholic.

Flest kvinder rammes, men 10-20% af shopaholics er mænd, og det er ikke altid tøj og eksklusive forbrugsvarer der købes, som det ofte fremstilles i medierne. Et overforbrug som følge af købemani kan dække alle mulige forskellige varer – fra dagligvarer over tøj og sko til børnene, elektronik eller samlerobjekter.

Er du shopaholic? 7 Typiske tegn på købemani

Alle bruger penge, og alle kan lide at forkæle sig selv, og det kan være svært at afgøre, hvornår man går fra at være “dårlig til penge” og “vild med at shoppe” til at have en reel, behandlingskrævende købemani.

Herunder har vi samlet nogle af de typiske tegn, som går igen hos de shopaholics vi møder i vores behandling:

 1. Skjuler indkøb og lyver om, hvor mange penge, man har købt for

  En shopaholic vil ofte skjule nye indkøb bagerst i skabet, fjerne prismærker, gemme kvitteringer og lyve om, hvad deres indkøb har kostet.

 2. Køber mere, end man har råd til

  Et af de typiske tegn på, at man har købemani er, at man igennem længere tid køber mere, end man har råd til. En shopaholic har oftest problemer med sin økonomi som følge af sit overforbrug.

 3. Køber ting, man ikke får brugt

  For en shopaholic er det at købe ting – og ikke at eje ting – der giver kicket, og det er et tegn på købemani, når man gentagne gange ikke får brugt de ting, man har købt.

 4. Oplever et kick ved shopping

  En shopaholic får et kick af at købe ting. Hjernen frigiver belønningsstoffet dopamin, og dopaminen giver en rus, der faktisk ligner den man oplever som misbruger af andre rusmidler.

 5. Shopper mere, når man har det dårligt

  Shopaholic køber ofte for at dulme og lindre ubehagelige følelser. Det er et typisk tegn på, at man har udviklet en afhængighed, hvis man shopper mest, når man har det dårligt.

 6. Føler dårlig samvittighed efter at have shoppet

  Dårlig samvittighed går igen hos de mennesker, vi møder i behandlingen for købemani. Skammen over at igen og igen miste kontrollen og købe på trods af, at man ved, at man hverken har råd til eller brug for sine køb.

 7. Køb skaber problemer i familien

  Shopaholics er typisk dygtige til at skjule sit problem og holde facaden. Men i længden er det svært at skjule et stort overforbrug og økonomiske problemer for ens nærmeste. Derfor leder købemani hyppigt til konflikter og problemer i familien.

Der er stor skam forbundet med at være shopaholic

Fælles for de shopaholics vi møder i behandling er følelser af skam og skyld over deres købeafhængighed. Shopaholics bruger ofte køb til at dæmpe negative følelser, men det kick som en shopaholic får af at købe, bliver hurtigt afløst af negative følelser over at igen have mistet kontrollen.

På den måde kommer man ind i en ond spiral, hvor man så at sige køber for at dulme de negative følelser som købet medfører. Det er en ond spiral, som er særdeles vanskelig at bryde selv, og lider man af købemani, er behandling hos erfarne specialister vejen til at igen få et sundt forhold til køb, styr på økonomien og genvundet tillid hos ens familie.

Hvis du eller en pårørende har problemer med shopping

Tjele-Dansk MisbrugsBehandling tilbyder en struktureret og grundig behandling for købemani.

I behandlingen lærer man om, hvordan man igen får styr på penge og økonomi, hvordan man foretager indkøb, uden det går galt, og om hvad der skal til for, at man genvinder tilliden fra de nærmeste efter en hård tid præget af købemani, uærlighed og hemmeligheder.

Behandlingen finder sted i København og Aarhus og foregår én aften om ugen i 13 uger, i mindre grupper med andre shopaholics.

Hvis du er i tvivl, om du eller en pårørende er shopaholic og har brug for behandling, anbefaler vi, at du starter med at ringe til en af vores behandlere på 70 20 40 80. Telefonen er døgnåben, og du kan ringe anonymt og uforpligtende.

Har du spørgsmål om shopaholic?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om shopaholic, eller om at være pårørende til en shopaholic.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.