Alkoholmisbrug blandt kvinder

Kvinder med alkoholmisbrug skjuler deres problemer

For mange kvinder er det særlig skamfuldt at have et alkoholmisbrug.

Alkoholmisbrug harmonerer ikke med at have styr på tingene og f.eks. være en god mor, og derfor drikker mange kvinder for sig selv derhjemme, når ingen andre kan se det, og nogle vælger at trække sig fra familie og venner for at kunne drikke i fred.

Mette fik et alvorligt alkoholmisbrug

Mette var på toppen af sin karriere, havde to børn der klarede sig godt, mand, hus og bil.

Men, hun kunne ikke styre sit alkoholforbrug og snart blev rødvinen skifter ud med vodka, for at kunne nå op på en funktionspromille, der gjorde det muligt at kunne fungere i hverdagen.

Se film med Mette, der var i behandling for sit alkoholmisbrug:

Alkoholmisbrug og alkoholisme bliver tit associeret med en mand

Det typiske billede af en alkoholiker, er en mand – og mænd har da også en dobbelt så stor sandsynlighed for alkoholafhængighed som kvinder.

Men faktum er, at der også er kvinder, der drikker for meget og har et alkoholmisbrug – det sker blot oftere i det skjulte.

For kvinder med alkoholmisbrug er skam og ensomhed forbundet med misbruget og det er en af grundene til, at de fylder mindre i behandlingsstatistikkerne hos Behandlingscenter Tjele, hvor kun 30 procent i vores alkoholbehandling er kvinder.

Der var ikke noget i kortene, at jeg skulle blive alkoholiker. Der er ingen forhistorie for det i min familie og jeg er vokset op i et meget trygt og godt og dejligt barndomshjem. Det begyndte med vin før, under og efter maden, og over tid blev det til vodka. Det endte med et færdselsuheld, hvor politiet målte en alkoholpromille på 3,78. Jeg kom i behandling og har nu 15 år ædru.

Døgnbehandling mod alkoholmisbrug

Hos Behandlingscenter Tjele tilbyder vi døgnbehandling mod alkoholmisbrug, hvor der er tid og ro til arbejde intenst med misbruget, væk fra hverdagens pligter og fristelser.

Behandlingen starter på vores enhed for afrusning og abstinensbehandling, hvor læger, sygeplejersker og plejepersonale med medicinske behandling sørger for at eventuelle abstinenser klares med mindst muligt ubehag

Når man er blevet ædru eller clean, og ens tilstand er stabiliseret, begynder den egentlige døgnbehandling på vores centre rundt i landet.

Fakta om alkoholrelaterede skader hos kvinder

Alkohol er helt eller delvist årsag til mere end 200 sygdomme med store både menneskelige og økonomiske konsekvenser for den enkelte, for familien og for samfundet.

Ud over de mange sygdomme, skal kvinder med alkoholmisbrug være særligt opmærksomme på at:

 • Brug af alkohol står for 2,2% af alle dødsfald hos kvinder og 6,8% dødsfald hos mænd.
 • Alkohol øger risikoen for brystkræft hos både præ- og postmenopausale kvinder.
 • Gravide og kvinder, der forsøger at blive gravide, frarådes at drikke alkohol.
 • Ammende kvinder anbefales at udvise forsigtighed ved alkoholindtag.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at kvinder generelt er mere sårbare end mænd i forhold til alkohols skadelige virkninger.

Mænd og kvinder optager og forbrænder alkohol forskelligt

Alkohol optages og fordeles i de dele af kroppen, som indeholder vand og da mænd fysisk består af mere vand end kvinder, bliver alkoholen mere fortyndet.

Alkoholpromillen i blodet vil være lavere hos mænd end kvinder, selvom de drikker den samme mængde alkohol og drikker en kvinde på 60 kg og en mand på 100 kg lige meget, vil kvinden få en promille, der er dobbelt så stor som mandens.

Kvinder forbrænder også alkohol dårligere, fordi deres kropsvægt og lever er mindre, derfor skal man som tommelfingerregel regne med, at en mand bruger en time på at forbrænde en genstand, hvorimod en kvinde bruger cirka en halvanden time.

Test om du har et alkoholmisbrug

Prøv vores alkoholtest og se, om du har brug for hjælp til et alkoholmisbrug.

Pårørende til en kvinde med alkoholmisbrug?

De fleste pårørende til alkoholmisbrugere føler sig alene med problemet, og finder det svært at tale med andre om et familiemedlems misbrug.

Når man samtidig typisk bliver mødt med en afvisning, når man prøver at tale med den, der drikker om problemet, kan man komme til at tvivle på sig selv – om problemet nu også er så stort, og om man er urimelig, når man synes, det er for meget.

Men al erfaring siger, at hvis de pårørende mener at der er tale som et misbrug, så er det også sådan det forholder sig og derfor er det vigtigt man som pårørende holder fast i sin egen oplevelse af misbruget og søger professionel rådgivning.

Jeg kunne finde flasker gemt blandt tøj og sko. Hun faldt tit i søvn på sofaen og så kunne jeg lugte, når hun havde drukket. Det var så pinligt og uværdigt, men når jeg konfronterede hende, benægtede hun alt. Til slut kunne jeg ikke mere og gav hende et ultimatum: skilsmisse eller behandling – og det førte endelig til at hun startede i alkoholbehandling og blev ædru.

Motiver en alkoholmisbruger til behandling

Der findes ikke en opskrift på en konfrontation, der med garanti vil lykkes, men der er nogle efterprøvede råd, som pårørende anbefales at benytte sig af:

 • Vælg tidspunktet for konfrontationen med omhu
  Tit er det bedst først på dagen, når den pårørende ikke er påvirket.
 • Vær flere til stede
  Det øger chancen for at trænge igennem hos misbrugeren. Hold gerne et møde med deltagerne inden konfrontationen. At være enige om målet, forløbet og konsekvenserne er med til at sikre, at I ikke bliver spillet ud mod hinanden.
 • Skriv det ned, som skal siges
  Når man står i situationen, kan det være svært at bevare overblikket og huske at få det hele med.
 • Giv konkrete eksempler
  Fortæl hvordan misbruget påvirker dig. Det kan fx være, at du bliver ked af det, når vedkommende bryder løfter, lyver, taler grimt eller ikke overholder de aftaler, der er lavet.
 • Lad være med at diskutere
  Lad særligt være med at diskutere, om vedkommende har et misbrug – det fører ingen steder hen. Stå i stedet fast på, at misbruget er uacceptabelt.
 • Beslut konsekvenser på forhånd
  Vær forberedt på, hvad konsekvenserne er, hvis konfrontationen ikke går efter planen.

Forklar, at der er håb forude, hvis din pårørende vælger at tage imod behandling, og sørg for kun at have ét behandlingstilbud klar – at have flere åbner op for diskussioner og forhandlinger.

Tegn og symptomer på alkoholmisbrug

Nogle af de symptomer, man kigger på, når man skal vurdere et alkoholmisbrug, handler om:

 • Drikker mere end planlagt
  Det kan være et tegn på alkoholmisbrug, når man gentagne gange drikker mere end planlagt og mere end, der er passende.
 • Skjuler drikkeriet
  Mange alkoholmisbrugere forsøger at skjule deres drikkeri ved f.eks. at gemme flasker eller ved at drikke, når andre ikke ser det.
 • Lyver eller benægter drikkeriets omfang
  Det er flovt at indrømme, at man ikke kan styre sit alkoholforbrug, og derfor vil de fleste misbrugere bagatellisere deres forbrug.
 • Brudte løfter om at nedsætte forbruget af alkohol
  De fleste misbrugere har gentagne gange lovet deres pårørende at skrue ned for deres alkoholforbrug, men evner ikke at overholde løfterne.
 • Drikker alene
  Man drikker sig beruset, eller er påvirket, når man er alene.

Mænd og kvinder med alkoholmisbrug synes typisk, det er meget ubehageligt, når familien påtaler drikkeriet, og mange vil forsvare sig ved at blive vrede og irriterede, når talen falder på alkohol.

Har du spørgsmål om alkoholmisbrug?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om kvinder med alkoholmisbrug, eller om behandling af alkoholmisbrug.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.