Kampen – en film om at vokse op i en alkoholfamilie

Min far er alkoholiker – Se kortfilmen “Kampen” om 11-årige Magnus

Kampen er en film, der handler om 11-årige Magnus, som lever et tilsyneladende godt og trygt liv i en ganske almindelig dansk kernefamilie.

På overfladen er alt fint. Magnus er populær både i skolen og på ishockeyholdet, hvor han er en af de bærende kræfter. Holdet klarer sig godt, men Magnus har svært ved at koncentrere sig om spillet, for hjemme i familien lurer katastrofen. Hans far har nemlig et støt stigende alkoholforbrug og kommer ofte fuld hjem fra arbejde. Forældrene skændes, en skilsmisse truer, og Magnus forsøger at redde stumperne.

Se kortfilmen Kampen:

122.000 danske børn vokser op med alkoholiseret mor eller far

Børnene mister deres barndom og vokser op som små, alt for ansvarlige voksne, fordi deres mor eller far eller begge to drikker. Nogle har den forestilling, at misbrug af alkohol kun finder sted blandt socialt udsatte familier, men alle undersøgelser viser, at alkoholisme findes i alle samfundslag.

Min far drikker – En perfekt familie med en enorm dysfunktionalitet

Idéen til ”Kampen” fik forfatter og filminstruktør Jesper Troelstrup, da han oplevede en familie, der på mange måder lignede en perfekt familie med villa, stor bil, sommerhus og en strømlinet karriere. Noget der kunne minde om familien Danmark.

Men inde bag facaden var der en enorm dysfunktionalitet, der på kort tid eskalerede og endte meget dramatisk, da faren ramte bunden med sin mangeårige skjulte alkoholisme. Dette gjorde et uudsletteligt indtryk – ikke mindst da han så hvordan det ramte børnene. Og da der allerede var lavet film om dysfunktionelle og socialt udsatte familier, tager denne film udgangspunkt i en udadtil helt almindelig familie, der levede et helt almindelig liv.

Hverdagen med en alkoholiker bliver uforudsigelig. Børnene kan aldrig vide, hvornår forældrene har drukket, og hvordan de vil opføre sig, når de kommer hjem. Børnene er derfor altid anspændte og har travlt med at holde øje med, hvilke signaler forældrene sender. Børnene skammer sig også over deres far eller mor. De ved godt, at der er noget, der ikke er, som det skal være.

Genkend de vigtigste tegn på mistrivsel hos børn

Når mor eller far drikker, bliver hele familien ramt. Det gælder ikke mindst børnene, som ofte oplever:

  • Lavt selvværd
  • Hovedpine, mavepine, træthed
  • Ensomhed
  • Koncentrationsproblemer
  • Selvbebrejdelser
  • At have svært ved at sætte grænser
  • Problemer med skole og uddannelse
  • Har svært ved at trives med venner og kærester

Det er vigtigt at få hjælp, så problemerne ikke sætter sig fast og vokser sig større. Derfor har Behandlingscenter Tjele startet De små Skuldre i Aarhus, der tilbyder hjælp til børn og unge fra familier med misbrugsproblemer.

Projektet er offentligt støttet af Socialministeriet og er et gratis behandlingstilbud for alle børn af alkoholikere og misbrugere under 25 år. Vi kan også tilbyde et online eller fysisk terapiforløb med egenbetaling til voksne børn af misbrugere over 25 år.

Cast & crew

Med bl.a. Peter Gantzler, Thomas Norgreen Nielsen, Andrea Wagn Jensen, Henrik Prip, Camilla Bendix, Magnus Bruun m.fl.

Instruktion & ide

Jesper Troelstrup

Manuskript

Glenn Ringtved & Renee Toft Simonsen

Fotograf

Rolf Plant

Klipper

Allan Christensen

Produceret af Fuzz film 2013

Har du spørgsmål om alkoholmisbrug

Ring til os, hvis du har spørgsmål om alkoholmisbrug eller vores behandlingstilbud til alkoholmisbrugere.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.