Hashabstinenser

Hashabstinenser: Symptomer, varighed og medicinsk behandling

Efter længere tids hashmisbrug får man abstinenser når man stopper med at ryge hash. Symptomerne er både fysiske og psykiske, og de kan stå på i flere uger, inden de aftager igen.

At have abstinenser kan være meget ubehageligt – faktisk så ubehageligt, at mange falder tilbage til hashrygningen for at få dem til at forsvinde igen.

I denne artikel kan du læse om de forskellige abstinenssymptomer og om varigheden af dem. Derudover kommer vi ind på, hvordan abstinenserne kan behandles medicinsk, så de første uger af afvænningen bliver så uproblematiske og smertefrie som muligt.

Har du eller en af dine nærmeste et hashmisbrug?

Ring 70 20 40 80

Få en uforpligtende samtale med en rådgiver – vi sidder klar ved telefonerne døgnet rundt.

Abstinenser efter længere tids hashmisbrug

Når man ryger hash jævnligt, vænner kroppen og hjernen sig til det og over tid øges ens tolerance overfor hash, hvilket betyder at man med tiden skal ryge mere eller oftere end tidligere for at få den samme virkning.

At være påvirket af hash bliver med andre ord en del af kroppen og hjernens normaltilstand, og det er derfor man oplever abstinenser, når man stopper med at ryge hash.

Hashabstinenser er ganske enkelt kroppen og hjernens signaler om, at der er mindre THC (det aktive stof i hashen) i kroppen end der plejer.

Hvis man ryger hash jævnligt, kan man opleve dårligere koncentrationsevne og at man har sværere ved at lære nyt.

Abstinenser efter hashrygning – fysiske symptomer

De fysiske abstinenssymptomer kan være meget ubehagelige. Når man efter længere tids hashrygning holder op, vil man ofte opleve:

 • Søvnbesvær
 • Kraftig sveden om natten
 • Rastløshed
 • Manglende appetit
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Generelt ubehag

Abstinenser efter hashrygning – psykiske symptomer:

De mere psykiske – eller mentale og følelsesmæssige abstinenser efter længere tids hashrygning er bl.a.:

 • Voldsomme drømme og mareridt
 • Uro og tankemylder
 • Humørsvingninger og opfarenhed
 • Irritation
 • Uoplagt
 • Depression eller depressive symptomer
 • Følelser af at være ude af trit med andre

Varighed: Hvor længe har man abstinenser?

Når man efter længere tids misbrug stopper med at ryge hash, kan man ikke med 100 % sikkerhed sige, hvor længe abstinenserne varer. Det varierer fra person til person, men for de flestes vedkommende tager det op til 4 uger før abstinenserne aftager.

Abstinensfasen efter et længere hashmisbrug kan variere fra person til person, men for de flestes vedkommende går der mellem 4 og 6 uger før abstinenserne er klinget helt af, og man er tilbage i en normal og upåvirket tilstand både fysisk og psykisk.

Efter hashmisbrug: Medicin mod abstinenser

Det er muligt at behandle og lindre abstinenserne efter et længerevarende hashmisbrug medicinsk. Man benytter typisk medicin, der modvirker tankemylder, uro og søvnbesvær – der gør abstinensfasen bliver betydeligt lettere at komme igennem.

Dette er ofte hensigtsmæssigt, fordi det modvirker risikoen for at man genoptager sin hashrygning for at undgå de ubehagelige abstinenser.

Vores erfaringer siger desuden, at abstinensfasen bliver mildest, hvis den medicinske behandling kombineres med andre typer af behandlinger som fx massage, akupunktur, saltbade m.m.

Behandling af abstinenser i trygge omgivelser

Hos Behandlingscenter Tjele tilbyder vi behandling af abstinenser efter længere tids hashmisbrug.

I forbindelse med abstinensbehandlingen er der altid tilknyttet læge og sygeplejerske for at sikre, at abstinensfasen bliver så lidt ubehagelig som muligt, men også for at sikre, at vores deltagere (og deres pårørende) til enhver tid føler sig i trygge hænder under behandlingsforløbet.

Læs mere om behandling af hashmisbrug og om den medicinske afgiftning hos Behandlingscenter Tjele.

Har du spørgsmål om hashabstinenser?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om hashabstinenser eller vores behandlingstilbud til hashmisbrugere.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Gitte Søndergaard
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.