Kokainnedturen kommer snigende

Kokain er et stærkt vanedannende stof, der kan give en følelse af energi, glæde og selvtillid. Men når rusen begynder at aftage, kan der opstå en række ubehagelige symptomer. Det kaldes kokainnedtur.

Kokainnedturen kommer snigende, når stoffet forlader kroppen. Det er en hård og ubehagelig tilstand at befinde sig i, der kan vare fra timer til flere dage – alt afhængig af rusens intensitet.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad kokainnedtur er, og hvorfor den euforiske følelse bliver erstattet af depressive og angstrelaterede følelser og tanker.

En kokainnedtur rammer hårdt

Kokainmisbrug er ofte karakteriseret ved, at man oplever store op- og nedture. Stoffet giver euforiske følelser i løbet af rusen, hvor man føler sig opstemt, har masser af selvtillid og er fyldt med energi. Men når stoffets rus aftager, bliver de positive følelser erstattet af en helt anden tilstand.

Depression, skyld, skam og angst overtager pludselig lykkefølelsen, og kokainnedturen kan føles som et stort, sort hul, der er svært at komme op af.

En kokainnedtur kan starte misbrug af andre stoffer for at kompensere for ubehagelige følelser og humørsvingninger.

Hvad er symptomerne på en kokainnedtur?

En kokainrus kræver store mængder energi. Når kroppen skal ovenpå igen efter rusen, er energidepoterne opbrugte. Derfor bliver man meget udmattet, når nedturen melder sin ankomst.

En kokainnedtur er kendetegnet ved forskellige både fysiske og psykiske symptomer, der bl.a. inkluderer:

  • Træthed og udmattelse
  • Rastløshed og uro
  • Koncentrationsbesvær
  • Følelse af ubehag
  • Depression

Alle symptomerne kan være til stede i højere eller mindre grad. Det afhænger af rusens intensitet, og det kan variere fra person til person.

Ring 70 20 40 80

Få rådgivning om kokainmisbrug.

Telefonen er åben alle dage og døgnet rundt.

Misbrug er ofte forbundet med nedture

Det er ikke kun kokainmisbrug, der giver hårde nedture. Det er kendetegnet for mange andre misbrug, at lykkefølelsen bliver erstattet af ubehagelige bivirkninger, når stoffets virkning aftager.

Mange har eksempelvis prøvet at kæmpe med tømmermænd dagen derpå, og de fysiske og psykiske konsekvenser det kan medføre at drikke for meget alkohol. En kokainnedtur kan på nogle måder minde om tømmermænd, blot i en helt anden skala. Nedturen efter kokain er ofte meget hårdere for både det psykiske og fysiske helbred.

En ond spiral af kokainnedtur og misbrug

Når man oplever en svær kokainnedtur, kan det virke oplagt at afhjælpe symptomerne med at tage mere kokain for at få det bedre. Det kan sætte gang i mere misbrug og skabe  afhængighed af stoffet – og det kan være svært at bryde den onde cirkel af kokainmisbrug, der er blevet skabt.

Kokainnedturen kan også kickstarte et misbrug af andre stoffer for at kompensere for den ubehagelige følelse og de store humørsvingninger. Det kan være svært at kontrollere og ikke mindst at komme ud af igen.

Vi kan hjælpe med behandling af kokainmisbrug

Måske har du selv oplevet svære kokainnedture, eller det kan være, du kender en, der bruger kokain for at komme på benene efter en nedtur. Uanset situationen kan vi hos Tjele hjælpe med behandling af kokainmisbrug.

Har du spørgsmål om kokainnedtur?

Ring til os, hvis du vil vide mere om kokainafhængighed og behandling af kokainmisbrug.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Anne-Margrethe Overgaard
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.