Tjele på folkemødet 2018

De sociale katastrofer lurer, imens alkoholikeren undviger behandling

På Folkemødet 2018 sætter Behandlingscenter Tjele spot på et stort samfundsproblem: I Danmark går der 10-12 år, før afhængige kommer i offentlig behandling for deres misbrug. Tættere samarbejde mellem offentlige og private behandlingstilbud kan afhjælpe problemet.

Sygdommen alkoholisme skal behandles på alkoholismens præmisser. Her kan de kommunale behandlingstilbud drage nytte af erfaringer fra private virksomheder for at få afhængige medarbejdere tidligt i behandling. Desuden kunne et tættere samarbejde mellem private og offentlige behandlingstilbud styrke det fælles beredskab på området.

Det er kernen i den debat, Behandlingscenter Tjele vil rejse på Folkemødet 2018. Behandlingscenter Tjele mener, mange familier kunne undgå sociale problemer og samfundet spare millioner, hvis afhængige kom tidligere i behandling i kommunerne.

TIDLIG OPSPORING VIGTIG

”Efter 10 års arbejde på området har kommunerne styrket deres behandlingstilbud. Men de har ikke løst det helt store, centrale problem: Nemlig at der i gennemsnit går 10-12 år, før den afhængige kommer i behandling i det offentlige system”, siger centerleder og stifter af Behandlingscenter Tjele, Jan Meincke.
”I de mellemliggende år lurer sociale og økonomiske katastrofer på alkoholikeren de pårørende. Afskedigelse, dårlig økonomi, skilsmisse og problemer for børnene er meget ofte følgerne af et misbrug i en familie.
Benægtelsen er voldsom hos alkoholikere og andre afhængige, og vedkommende vil undvige behandling, hvis det er muligt. Derfor er en tidligere opsporing af problemet meget vigtig – og her kunne kommunerne inddrage mere af de erfaringer med tidlig opsporing, man i dag har i det private erhvervsliv”, siger Jan Meincke.

HJÆLP – OGSÅ UDEN FOR KONTORTID

Han peger på en anden udfordring: ”Alkoholikeren skal helst hjælpes i behandling lige i det øjeblik, han indser behovet for at få hjælp. Og her er de kommunale misbrugscentres faste kontortid i mange tilfælde ikke nok. Kommunerne kunne på det område eksempelvis arbejde sammen med private behandlingscentre, hvor man døgnet rundt kan komme i kontakt med en person, der kan foranstalte det nødvendige for at iværksætte en behandling.”

Vi vil gerne sætte en dagsorden om, at alle gode erfaringer fra henholdsvis den kommunale og den private sektor bør samles for at hjælpe flere i behandling – tidligere. Det kræver, at man behandler alkoholisme på sygdommens præmisser. Virksomhederne har indset, at det er der både økonomi og stor omsorg i. Det samme ville der være for Danmark som samfund”, siger Jan Meincke.

I debatten på Folkemødet deltager Søren Elbæk, viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Maja Torp, leder af Aalborg Kommunes rusmiddelcenter samt Simon Serbian, Yngre Lægers bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen.

Debatten finder sted i MeningsMinisteriet på Indermolen i havnen i Allinge fredag den 15. juni 2018 kl. 13.30-14.30

Har du spørgsmål?

Ring til os, hvis du har spørgsmål om misbrug, eller om behandling af misbrug.

Vi har åbent alle dage og døgnet rundt.

Christina Bredahl Frederiksen
Rådgiver hos Tjele

Send os en e-mail

Skriv til os på nedenstående mailformular, vi vender tilbage den førstkommende arbejdsdag.

Læs om Behandlingscenter Tjeles privatlivspolitik.