Et højt forbrug af alkohol svækker immunsystemet

WHO (verdenssundhedsorganisationen) har udsendt et fakta-ark med vigtige oplysninger om alkoholforbrug og COVID-19.

Dokumentet har to hovedkonklusioner:

 1. Et højt forbrug af alkohol svækker immunsystemet og reducerer kroppens evne til at bekæmpe coronavirus.
 2.  Indtagelse af alkohol beskytter på ingen måde mod coronavirus, eller forhindrer at man blive smittet.

Alkoholafhængige og coronavirus

Alkoholafhængige er i større risiko for smitte med coronavirus, ikke kun på grund af de negative påvirkninger af helbredet, men også fordi de typisk er mindre omhyggelige med at overholde de anbefalede retningslinjer for at mindske risikoen for coronasmitte.

Derfor skriver WHO i deres anbefaling, at: ”Det er derfor vigtigt, at mennesker, der har brug for hjælp på grund af deres alkoholbrug, får alt den støtte, de har brug for”.

WHO’s anbefalinger vedr. alkoholmisbrug og coronasmitte

WHO skriver endvidere, at har du problemer med alkohol, bør du overveje følgende:

 • Den nuværende situation er en unik mulighed for at stoppe med at drikke, eller i det mindste nedbringe forbruget betydeligt, da sociale begivenheder og gruppepressesituationer, såsom fester, familiesammenkomster, fejringer og fødselsdage er aflyst på grund af COVID-19.
 • Benyt muligheden for at få rådgivning af professionelle, enten ved at møde op til rådgivningssamtaler eller ved at få rådgivning over telefon eller mail.
 • Øv dig på fysisk afstand, men isoler dig ikke socialt. Ring eller skriv til dine venner, kolleger, naboer og familie. Brug online tjenester til at oprette forbindelse til andre, uden fysisk kontakt.
 • Undgå steder hvor der markedsføres og promoveres alkohol, som eksempelvis byområder med mange barer, tv-kanaler og programmer med reklamer for alkohol.
 • Prøv at bevare dine daglige rutine så godt du kan, fokuser på de ting du har kontrol over og at holde fast i en daglig træning, hobbyer eller afslapningsteknikker som meditation.
 • Hvis du bliver smittet med coronavirus, skal du fortælle læger og sundhedspersonale om dit alkoholforbrug, så de kan træffe de bedste beslutninger om behandling og tage hensyn til din generelle helbredstilstand.

WHO’s forslag til gode alkoholvaner under COVID-19 krisen er blandt andre:

 • Undgå alkohol helt, så du ikke hæmmer dit immunsystem.
 • Hold dig ædru, så du kan træffe gode beslutninger for sig selv og din familie.
 • Hvis du har problemer med alkoholmisbrug, så hold dit forbrug på det lavest mulige niveau, og undgå at drikke dig beruset.
 • Bland ikke alkohol og medicin med virkning på centralnervesystemet (smertestillende medicin, sovepiller, antidepressiv medicin o. Lign.) da dette kan gøre dem mindre effektive, eller det kan øge deres styrke til et niveau, hvor de bliver giftige og farlige.

Fakta om alkoholforbrug og sundhed:

 • Alkohol påvirker, både på kort og langt sigt, næsten alle organer i din krop. Generelt tyder forskningen på at der ikke er noget “sikkert niveau af alkoholforbrug” – faktisk øges risikoen for skader med hver genstand du drikker.
 • Alkoholbrug, især storforbrug, svækker immunsystemet og reducerer dermed kroppens evnen til at tackle infektionssygdomme som coronavirus.
 • Et stort forbrug af alkohol øger risikoen for akut ARDS luftvejssyndrom (Acute Respiratory Distress Syndrome), som er en af de mest alvorlige komplikationer ved sygdom med coronavirus.
 • Alkohol ændrer dine tanker, dømmekraft, beslutningstagning og adfærd.

Myter om alkohol og coronavirus

Myte: Når jeg drikker alkohol, ødelægges coronavirus der forårsager COVID-19
Fakta: Indtag af alkohol ødelægger ikke coronavirus og et stort forbrug øger sandsynligvis sundhedsrisikoen hos personer der er inficeret med coronavirus. Alkohol i en koncentration på mindst 60 volumenprocent fungerer som et desinfektionsmiddel på huden, men har ikke en desinficerende effekt inde i kroppen.

Myte: Når man drikker stærk alkohol, dør coronavirus i den inhalerede luft.
Fakta: Stærk alkohol dræber ikke coronavirus i den inhalerede luft. Alkohol desinficerer ikke din mund og hals og det vil ikke give dig nogen form for beskyttelse mod coronavirus.

Myte:  Alkohol stimulerer immunsystemet og styrker kroppens bekæmpelse af coronavirus.
Fakta: Alkohol (øl, vin, spiritus … …) har en skadelig effekt på dit immunsystem og stimulerer ikke dit immunsystem og virus resistens.

Læs mere om alkohol og coronavirus

Du kan læse hele fakta-arket fra WHO. Dokumentet er på engelsk og er endnu ikke oversat til dansk af WHO.

Har du spørgsmål?

Ring på døgntelefonen 78 74 75 35 eller send os en besked ved at udfylde formularen. Vi svarer dig senest dagen efter din henvendelse.

Send os en e-mail